IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп смята да прекрати гражданството по рождение с изпълнителна заповед

Американският президент опитва да си гарантира подкрепата на колегите си от Републиканската партия преди изборите в средата на мандата

21:17 | 30.10.18 г. 1
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп потвърди отново подкрепата си за съмнителната от правна гледна точка теория, че деца на нелегални имигранти не трябва да получават автоматично право на гражданство, съобщава Ройтерс.

В опит да си гарантира подкрепата на колегите си от Републиканската партия седмица преди важните избори в средата на мандата, Тръмп каза пред информационния сайт Axios, че ще издаде изпълнителна заповед по въпроса – едностранно решение без одобрението на Конгреса, което ще изисква радикално нова интерпретация на съществуващите закони и почти сигурно ще бъде оспорено в съда.

Според 14-та поправка в американската Конституция, влязла в сила след Гражданската война в САЩ, за да гарантира пълно право на гражданство на чернокожите, гражданството се предоставя на „всички хора, родени или натурализирани в САЩ“.

През годините тя често беше интерпретирана с оглед предоставянето на гражданство на хора, родени в САЩ, чиито родителите са нелегални имигранти.

Тръмп, който превърна реториката срещу нелегалните имигранти в централен елемент от президентския си мандат, за първи път се обяви срещу предоставянето на гражданство по рождение, когато започна предизборната си кампания през 2015 г.

Правните аргументи на консервативните активисти за изключването на деца на нелегални имигранти, вероятно ще се основават на 14-та поправка, която постановява, че хора, родени в САЩ, са граждани, ако са „подложени на юрисдикцията“ на САЩ.

Активисти, които искат ограничаване на имиграцията като Майкъл Антън, твърдят, че нелегалните имигранти не се намират под юрисдикцията на САЩ и следователно децата им, родени на американска територия, не трябва да бъдат американски граждани.

Повечето правни експерти обаче твърдят, че формулировката около юрисдикцията отказва право на гражданство само на хора, които не се подчиняват на американските закони, като деца на чуждестранни дипломати.

Вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че планът може да не е противоконституционен. Той посочи в интервю за Politico, че макар „всички да ценим 14-та поправка, Върховният съд на САЩ не се е произнесъл цялостно по въпроса.

„Върховният съд на САЩ никога не е постановявал дали езикът на 14-та поправка се отнася конкретно за хора, които са в страната незаконно“, изтъкна Пенс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Интересни диаграми / графики за американската икономика. Но те не могат да се променят с указ:https://tavex.bg/blog/infografika-kriva-na-dohodnostta/Инфографика крива на доходността
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още