IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се готви да удължи замразяването на икономическите санкции срещу Иран?

Очаква се той да наложи едновременно и целенасочени санкции срещу ирански физически и юридически лица, твърдят анонимни източници

22:48 | 10.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очаква се американският президент Доналд Тръмп да удължи в петък замразяването на икономическите санкции на САЩ срещу Иран, предприето от неговия предшественик на поста Барак Обама след договарянето през 2015 г. на международното споразумение за ограничаване на иранската ядрена програма, предаде Асошиейтед прес. Агенцията се позова на представители на администрацията на държавния глава, както и на други добре осведомени източници, пише БТА. 

Тръмп обаче вероятно ще наложи едновременно целенасочени санкции срещу ирански физически и юридически лица, твърдят шестте източника, пожелали да запазят анонимност. Новите наказателни мерки може да засегнат хора и компании, санкциите срещу които бяха вдигнати през 2015 г. - решение който е възможно да постави на изпитание решимостта на Иран да изпълнява своите задължения по ядрената сделка, отбелязва АП.

Крайният срок Тръмп да удължи замразяването на санкциите е в петък. Очаква се той да го направи именно тогава.
В частни разговори обаче Тръмп е казал, че ще удължи замразяването на санкциите с неохота, посочва представител на неговата администрация, цитиран от Ройтерс.

Утре президентът на САЩ ще обсъди въпроса със своя екип по въпросите на националната сигурност.

През октомври Тръмп отказа да потвърди, че Иран спазва своите задължения по споразумението, въпреки че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) твърди обратното. Тогава той заяви, че облекчаването на санкциите е несъразмерно с направените от Техеран отстъпки и че сделката противоречи на националните интереси на Съединените щати.

Критиките на Тръмп срещу ядреното споразумение притесняват останалите страни по него - Иран, Русия, Китай и трите европейски сили - Франция, Великобритания и Германия.

На среща в Москва днес руският и иранският министър на външните работи, Сергей Лавров и Мохамад Джавад Зариф, се обявиха в подкрепа на сделката. Утре в Брюксел Зариф ще се срещне с външните министри на Франция, Германия и Великобритания плюс върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Очаква се трите европейски сили да потвърдят подкрепата си за ядрената сделка, казаха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още