IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: САЩ не търсят война или смяна на режима в Иран

Готови сме да предприемем действия, ако се наложи, категоричен е американският президент

23:19 | 03.01.20 г. 6
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Америка не търси „смяна на режима“ в Иран по-малко от ден след американския въздушен удар, при който беше убит иранският топ генерал Касем Сюлеймани, предава CNBC.

Но САЩ „са готови и подготвени да предприемат всички необходими действия“, ако Иран заплашва американски животи, допълни Тръмп.

„Миналата нощ предприехме действия, за да спрем война. Не предприехме действия, за да започнем война“, заяви американският президент в първото си телевизионно обръщение след обявяването на смъртта на Сюлеймани снощи.

Сюлеймани „превърна смъртта на невинни хора в своя болна страст. Ние го заловихме в действие и го елиминирахме“, каза Тръмп от курорта Мар-а-Лаго в Палм Бийч.

Американският президент отказа да отговаря на въпроси на журналисти.

Сюлеймани, който оглавяваше подразделение на елитните Революционни гвардейци в Иран, беше ключова фигура в иранската и близкоизточната политика. Той беше убит заедно със свой помощник при американски въздушен удар на летище в Багдад.

Смъртта му изостри вече голямото напрежение между Иран и САЩ и предизвика безпокойство от ответни действия от Иран.

Високопоставен представител на Държавния департамент, пожелал да остане анонимен, заяви пред репортери, че Сюлеймани планирал нападения срещу американски дипломати и военни в Ирак, Сирия, Ливан и региона на Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Да бе.. щот братята американци изобщо не се интересуват от петрола, нали.Сигурно единственото, което ги интересува е свободата на някой резан фес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
опитите за "иранска" пролет могат да завършат много зле ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 9
korn
преди 4 години
Да, Русия винаги защитава ислямистите, това е факт. Но до това я докара комунизма и разни диктатори.Едно време Русия не е била ислямска ***, но името на петрола Путин джамии строи и фес ши сложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
korn
преди 4 години
Християнския свят, включително България, води войни със ислямистите много преди САЩ и Израел да са съществували като държави и преди създаването на банките. Днес едно е сигурно, че САЩ никога няма да спрат да бомбят и разреждат разни ислямисти които се мислят за големи работи. Ако трябва и атомни бомби ще ядат до като им се избие Алах от главите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
Bones
преди 4 години
За САЩ не знам, но евреите със сигурност правят всичко възможно да запалят въпросната война. Лъжи, убийства, интриги.... Така е било и преди ВСВ, така е и сега. Който държи банките и медиите, той държи всичко. Нищо не се е променило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 7
Varfor
преди 4 години
Този *** какви ли не глупости ще направи само и само да насочи вниманието от импийчмънта към друга тема и да се задържи на власт.Само че не знам дали си премери силите, защото Иран е в доста добри отношения с Китай и Русия (миналата седмица имаха съвместни военни учения), а Ердоан нещо не му играе по свирката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още