IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп с нов проект за затягане на имиграцията

Нови закони може да ограничат сериозно обхвата на програмата „Зелена карта“

13:22 | 03.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тръмп и двамата сенатори. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тръмп и двамата сенатори. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп напредва с обещанието си за затягане на законната имиграция, одобрявайки предложение за намаляване на броя на приетите в САЩ имигранти, като същевременно се насърчават лицата с определени образователни нива и умения.

Тръмп обяви подкрепата си за подробно преразглеждане на имиграционния закон по време на събитие в сряда в Белия дом с участието на консервативните републикански сенатори Том Котън от Арканзас и Дейвид Пардю от Джорджия, предава Washington Times.

Промените, предложени в техния законопроект, наречен RAISE Act, ще бъдат "най-голямата промяна от 50 години" на имиграционната система, заяви Тръмп. По думите му те отразяват „състраданието на администрацията към борбата на американските семейства, които заслужават имигрантска система, поставяща техните нужди на първо място".

Законопроектът е изправен пред слаби перспективи за одобрение в Конгреса, където почти всички демократи и редица републиканци се противопоставят на ключовите предложения. Той обаче отразява централното обещание в кампанията на Тръмп и подновените усилия за изпълнението му.  

Администрацията на Белия дом работи от седмици в тясно сътрудничество с Котън и Пардю над законодателството, което би ограничило начина, по който САЩ признават имигрантите. То се доближава до представата на Тръмп за „основана на заслугите" система, подобна на тази, използвана в Австралия и Канада.

Предложеният закон ще намали наполовина законната имиграция в страната в следващите 10 години. Според текстовете се закрива голяма част от т.нар. „Зелена карта“ за престой и работа, както и драстично се ограничава възможността американски граждани да изтеглят при себе си членове на семейството.

Президентът и сенаторите предлагат да се създаде съревнователен процес, при който повече шансове да имат имигранти, владеещи английски език, разполагащи с добро образование, способни финансово да издържат себе си и семейството си и притежаващи "професионални навици, необходими за американската икономика".

Освен това значение ще има дали са им направени предложения за добре платена работа, на каква възраст са и дали могат да покажат някакви постижения и предприемчивост.

Настоящата имиграционна система в САЩ фаворизира изтегляне от страна на имигрантите без ограничение на съпруг/съпруга, родители и малки деца, а близки роднини и пълнолетните деца имат преференции при кандидатстване за ограничен брой визи. На притежателите на зелени карти е позволено да издържат в САЩ брачния партньор и децата си.

През 2014 г. около 64% от чужденците, на които е позволено законно пребиваване в САЩ, са близки роднини на американски граждани или издържани от членове на семейството си. Едва 15% са влезли в страната на базата на преференции заради професионалните си умения, но това не означава, че допуснатите заради семейни връзки са хора с ниско образование и трудови умения, показват данни на Института за миграционна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още