IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп прекрати специалния статут на Хонконг със САЩ

Мярката е част от нов пакет от санкции срещу хора и компании в Китай

09:08 | 15.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският президент Доналд Тръмп е наредил да бъде прекратен специалният статут на Хонконг със САЩ. Той също така е подписал и нова порция санкции срещу китайски представители, които са отговорни за потушаването на протестите в града.

„Нито една администрация не е била по-строга с Китай от тази“, заяви държавният глава по време на пресконференция, на която бяха обявени мерките. Тръмп също така заяви, цитиран от Bloomberg, че за момента няма планове да разговаря със своя китайски колега Си Дзинпин, изневерявайки на тактиката си да критикува Пекин докато показва топли отношения към китайския лидер.

Тръмп заплаши да предприеме мерки, откакто бе въведено в Хонконг новото национално законодателство в областта на сигурността преди две седмици. Прилагането му, както и ответната реакция на много търговски партньори, които го критикуват, може да има значителен ефект върху икономиката на Хонконг, която така или иначе трябва да се справя с продължаващи месеци наред протести и коронавирусна пандемия.

В сряда китайските власти обещаха твърди контрамерки и санкции за американски държавни лица и компании, но без да дават повече подробности. Властите също така призоваха САЩ да „поправят грешките си“ и да спрат да се намесват в делата на Хонконг.

„Ако САЩ продължат с подобни действия, Китай ще предприеме решителни контрамерки“, се посочва в изявление на китайското външно министерство.

В рамките на новите санкции в САЩ банките получават едногодишен гратисен период, в който да преустановят бизнес отношенията си с хората и организациите от списъка. За момента не е известно кои ще са те.

След преминаването на този период финансовото министерство ще може да налага различни ограничения, включително забрана за достъп до САЩ на главни изпълнителни директори или участие в деноминирани в долари трансакции, посочва Пат Тууми, сенатор от Пенсилвания от Републиканската партия, който участва в изготвянето на закона.

Китайският фондов пазар реагира с понижения на американското решение. На фона на ръстове в останалата част на Азия индексите Shanghai Composite, HIS и SZSE Component отписват по съответно 0,6%, 0,18% и 0,45% минути преди 9 ч. българско време.

В рамките на Закона за Хонконг от 1992 г. САЩ определят Хонконг като полуавтономна част от Китай със своя собствена правна и икономическа система. Последните промени отменят преференциите за притежателите на хонконгски паспорт, премахват лицензионните изключения за някои износни стоки, отменят споразумението за екстрадиция с Хонконг и др.

Но нито президентът, нито Белият дом досега са обяснили как промените ще засегнат някои водещи икономически сектори, като финансовия например. Въпреки широкомащабните ограничения американският президент се е отказал от по-строги мерки, като премахване на връзката между хонконгския долар и американския, посочва източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още