IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп предложи да се срещне с Ким Чен Ун "само за едно ръкостискане"

Пхенян заяви, че евентуална среща би била значима за постигане на напредък в отношенията между двете страни

10:42 | 29.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че би искал да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун този уикенд в демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея. Северна Корея отговори, че срещата ще бъде „значима“, ако се състои, предава Ройтерс.

Тръмп, който е в Осака за срещата на върха на Г-20, трябва да пристигне в Южна Корея по-късно днес и да се завърне във Вашингтон в неделя.

Ако Тръмп и Ким се срещнат, това ще бъде третата им среща в рамките на малко повече от една година и ще се състои четири месеца след втората им среща във Виетнам, която приключи без напредък заради усилията на САЩ да притисне Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия.

Тръмп отправи предложението да се срещне с Ким в коментар в Twitter за пътуването му до Южна Корея. „Докато съм там, ако председателят Ким на Северна Корея вижда това, бих искал да се срещна с него на Границата/Демилитаризираната зона само за едно ръкостискане и да кажа „Здрасти“ (?)!“, написа Тръмп.

По-късно той каза пред репортери, че предложението към Ким му било спонтанна идея: „Хрумна ми едва тази сутрин“. "Просто опипвах почвата, защото не знам къде се намира той точно сега, може да не е в Северна Корея. Ако председателят Ким иска да се срещнем, аз ще съм на границата. Изглежда ние се погаждаме добре".

Американският президент похвали и загражденията от бодлива тел, минните полета и останалите мерки за сигурност, маркиращи линията на примирието между двете Кореи, които технически остават в състояние на война. "Между другото, като говорим за стена, за граница, ето това се казва граница. Никой не преминава през тази граница. Това наричам аз истинска граница", каза Тръмп.

Високопоставен представител на Северна Корея заяви, че среща между Тръмп и Ким в демилитаризираната зона би била „значима“ за постигане на напредък в отношенията.

„Смятаме, че това е много интересно предложение, но не сме получили официална покана“, каза първият заместник-министър на външните работи на Северна Корея Чхуе Сон-хюи в комюнике, цитирано от севернокорейската осведомителна агенция КЦТА.

"Моето мнение е, ако срещата на високо равнище между КНДР и САЩ се проведе на разделителната линия, както възнамерява президентът Тръмп, това би било още един значим шанс за по-нататъшно задълбочаване на личните отношения между двамата лидери и за напредък на двустранните отношения", заяви дипломатът, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още