IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп предлага облекчение на добива на петрол в крайбрежието на Аляска

Забраната беше наложена от отиващия си президент Барак Обама в края на 2016 г.

10:23 | 20.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Администрацията на Доналд Тръмп предложи отпадането на ограниченията, наложени от Барак Обама, върху добива на петрол в крайбрежието на Аляска, съобщи Ройтерс.

Забраната за нови сондажи в региона беше одобрена от отиващия си президент Обама в края на 2016 година. Целта беше опазването на околната среда. Тогава очакванията бяха, че с встъпването си в длъжност Доналд Тръмп ще премахне ограниченията на фона на декларациите, че ще подкрепи петролната индустрия, влизайки в Белия дом.

Сега нагласите са, че новоизбраният президент Джо Байдън ще спре предложението на своя предшественик, базирайки се на заявките му да подкрепя зелената икономика.

Промяната в законодателството, наложена от Обама, беше свързана с инцидент с платформа на Shell в Арктика през 2012 година и последвалия отказ на компанията да извършва дейност в този регион.

Голяма част от акваторията на САЩ на Северния ледовит океан - Чукотско море и части от море Бофорт, е под забрана за извършване на нови проучвания за петрол и газ, припомня още Ройтерс. Ограничението е на базата на съдебно решение от 2019 година, което спря желанието на президента да отвори големи зони от Арктика и Атлантическия океан за сондажни работи.

Сега администрацията на Тръмп декларира, че с промяна в законодателството ще премахне "ненужните, бюрократични клаузи" в законодателството от 2016 година.

Според агенцията става дума за премахване на изискването за предоставянето на детайлни оперативни планове от петролните компании, които искат да започнат сондажни работи в региона. Операторите няма да са длъжни да докажат и възможността за бърза реакция в случай на замърсяване от изтичане на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още