IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: По-добре е срещата на Г-7 да е след изборите в САЩ

Президентът намекна за възможността да намали облагането за доходи от търговия с акции

08:32 | 11.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп по време на пресконференцията в Белия дом. <em>Снимка: Вloomberg L.P.</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп по време на пресконференцията в Белия дом. Снимка: Вloomberg L.P.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп намекна за отлагането на среща на Г-7 в САЩ чак за времето след президентските избори в САЩ през ноември.

"Мисля, че би било по-добра, по-спокойна атмосфера", затова той бил за отлагане, заяви Тръмп в понеделник (местно време) във Вашингтон. Съвсем наскоро се смяташе, че тази среща може да се проведе през септември, след което причинената от коронавируса криза обърка първоначалните планове за среща през юни.

САЩ тази година са председател на групата от седемте водещи икономически сили, включително Германия, Великобритания, Франция, Япония, Италия и Канада. Тръмп повтори намерението си да покани и други страни на срещата.



Той остави отворен въпроса дали руският президент Владимир Путин също ще бъде поканен. Самият той бил в подкрепа на това, защото Путин бил „важен фактор“. Преди това идеята на Тръмп да покани Русия на срещата на Г-7 се срещна със сдържани международни реакции. Освен Русия, американският президент би искал на срещата да са също президентите на Австралия, Южна Корея и Индия.

С друго свое изказване Тръмп заяви, че "много сериозно" обмисля намаляване на данъка върху търговията с акции - ход, срещу който се обяви миналия септември, след като заяви, че това няма да е достатъчно, за да помогне на средната класа.

„Ние разглеждаме също така възможността за намаляване на данъка върху печалбата от капиталовите пазари, което би създало много повече работни места“, заяви Тръмп в понеделник на пресконференцията в Белия дом.

Президентът не може едностранно да намали 20% дългосрочната ставка за капиталовите печалби без Конгреса, но някои съветници му казват, че може да издаде изпълнителна заповед, която да намали данъчните ставки за инвеститорите, когато продават активи. Този ход, известен като индексиране на капиталовите печалби към инфлацията, коригира първоначалната покупна цена на актив при продажбата му, така че не се плаща данък върху поскъпването, осъразмерено с инфлацията.

От подобен биха се възползвали предимно домакинства с високи доходи, като най-богатият 1% получава 86% от обезщетението, според прогнозите за 2018 г. по бюджетен модел на Пен Уартън.  Ходът може да намали данъчните приходи с 102 милиарда долара за десетилетие, констатира моделът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още