IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Печелим търговската война с Китай

Ние печелим и победата ни е голяма, тъй като създадохме най-добрата икономика, заяви американският президент

17:15 | 30.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че страната му „печели“ търговската война с Китай, ден след като постигна временно примире с китайския си колега Си Дзинпин.

По време на посещението си в Южна Корея след форума на Г-20 в Япония Тръмп заяви по време на пресконференция, че Федералният резерв „изобщо не ни беше от помощ“ в търговския конфликт с Пекин.

„Въпреки това ние печелим и победата ни е голяма, тъй като създадохме най-добрата икономика“, заяви американският президент, цитиран от Bloomberg.

Тепърва предстои Белият дом да представи детайлите от договореното между Тръмп и Си Дзинпин, като все още има несигурност около това как ще продължат да се развиват отношенията между двете страни. След срещата със своя китайски колега американският президент заяви, че ще замрази за неопределен период от време въвеждането на нови, по-високи мита върху китайски стоки за 300 млрд. долара, като същевременно ще позволи на американските компании да продължат бизнеса си с китайския технологичен гигант Huawei Technologies Co.

Доналд Тръмп многократно е настоявал, че Китай понася последствията от наложените мита, отхвърляйки категорично твърденията на икономисти, че допълнителните разходи се поемат и от американските компании и потребители под формата на по-високи цени.

„Китай девалвира своята валута, за да плаща за митата“, заяви Тръмп. Юанът отслабна спрямо долара през последната година, помагайки по този начин да се компенсира частично влиянието на американските мита, но според властите в Пекин процесът е вследствие на пазарните сили.

„И в допълнение към девалвирането те също така вливат много пари в своя икономически модел“, посочи президентът. „Те наливат пари. Ние не. Ние прибираме. Ние увеличаваме лихвените проценти, а те понижават лихвените проценти“, коментира президентът.

Тръмп многократно се е оплаквал от Федералния резерв, неговия гуверньор Джером Пауъл, когото сам назначи, и от неговата политика заради увеличаването на лихвите през 2018 г. Централната банка на САЩ даде сигнал след последната среща на ръководството си по-рано този месец, че може да обмисли понижаване на лихвените проценти по-късно през годината, ако икономиката отслабне.

„Не играем при равни условия“, заяви още американският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
ceneto
преди 4 години
тая война почват да я печелят само, когато пазара почне да пада, веднага следва туит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
george353
преди 4 години
И инвестора се стана таблоид. Във всяка дупка навират Тръмп. За Тръмп си има Туитър, а вие напишете нещо смислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 3
michaelis12
преди 4 години
на Тромпета му предстоят избори и ако не я "спечели" ше яде дървото ....така че щеше да бъде изненада да каже " сори ама чайниците ни прееббаха" .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 2
Sokratus
преди 4 години
Какво са дали китайците в замяна на отлагането на митата и търговията с Huawei, та е спечелил войната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 17
ABBA
преди 4 години
Нека се кефи дедото.И пак ще са на отрицателно салдо в търговията с Китай.Просто защото няма какво да им предложат в замяна,освен Холивуд, демокрация и МакДоналдс + ГМО.Другото, начиная от гризаните ябълки се прави в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
serafima
преди 4 години
До Тръмп: "Както кажеш, шефе!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още