IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Няма да изоставя американската петролна индустрия

Президентът на САЩ посочи, че администрацията му работи по план за подпомагане на американските шистови дружества

22:00 | 21.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg

Петролната индустрия на САЩ няма да бъде изоставена, написа в Twitter американският държавен глава Доналд Тръмп по повод ценовия срив на петролните пазари, който заплашва да фалира голяма част от компаниите от американския петролен сектор, съобщава Bloomberg. 

„Никога няма да предадем великата американска петролна индустрия“, гласи туитът на Тръмп. “Инструктирал съм министъра на финансите и министъра на енергетиката да съставят план, чрез който да бъде осигурено финансиране, така че тези много важни компании и работни места да бъдат защитени в бъдеще“, допълва американският президент, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Тръмп заяви, че администрацията му работи по план за разпределянето на средства за петролната индустрия. Целта на Вашингтон е да се предотврати загубата на работни места, след като цените на петрола се понижиха драстично до отрицателна територия.

Петролната индустрия търпи удари на два фронта. От една страна, коронавирусът доведе до срив на търсенето, а от друга, ценовата война между Русия и Саудитска Арабия изпрати цените на лекия суров петрол до историческо дъно.

51 хил. души в сектора са съкратени през март, а ситуацията вероятно ще се влоши, докато цените се понижават, се посочва в доклад на консултантската група BW Research Partnership. Според някои експерти има вероятност да са изгубени 30% от работните места в индустрията през първото тримесечие на тази година.

В понеделник Тръмп заяви, че администрацията му обмисля възможността да спре доставките на суров петрол от Саудитска Арабия, за да подсили страдащата местна петролна промишленост.

„Ще разгледам това“, посочи Тръмп пред журналисти на ежедневна пресконференция, след като беше попитан за коментар относно исканията от някои републикански представители да блокира вносните пратки.

 „Ние със сигурност разполагаме с много петрол, така че ще ги разгледам“, каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
terziеv
преди 3 години
Какви пари се правят, не е истина. Само да знаеш 10 минути по-рано какво ще рече Тръмпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 3 години
празния с празните очи да се запълни с евтоно гориво и да му се дадат китайски пиратки да си играйка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Със шистовата "революция" дотук .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още