IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: "Ислямска държава" е напълно победена в Сирия

Сирийските демократични сили се сражаваха през нощта с членове на "Ислямска държава", укрепени в област Багуз

20:56 | 22.03.19 г. 3
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че подкрепяните от САЩ сили да изтласкали „Ислямска държава“ от последната територия под неин контрол в Сирия, съобщава Ройтерс.

„Това е ИДИЛ в деня на изборите в САЩ, а това е ИДИЛ сега“, каза Тръмп, използвайки акронима на групировката, докато показваше карта, на която се виждат местата, контролирани от групировката в Сирия и в Ирак преди и след изборите в САЩ.

Тръмп заяви няколко пъти през последните седмици, че „Ислямска държава“ вече не контролира никакви територии. Но американски официални представители казаха пред Ройтерс, че боевете между подкрепяни от САЩ сили и членове на „Ислямска държава“ продължили до късно в четвъртък в последната оставаща територия под контрола на групировката.

По-рано в петък говорителката на Белия дом Сара Сандър заяви пред репортери, че „Ислямска държава“ вече не контролира територии в Сирия, а изпълняващият длъжността министър на отбраната Патрик Шанахан е уведомил президента за изтласкването на групировката, докато той пътувал към Флорида с президентския самолет Air Force One.

Сирийските демократични сили се сражаваха през нощта с членове на „Ислямска държава“, укрепени в област Багуз, подкрепяни от въздушни удари на коалиция, ръководена от САЩ.

Пълното поражение на последния бастион на ИД в Багуз в Сирия ще означава край на самопровъзгласения от ИД халифат, който във върховия си момент обхващаше големи части на Сирия и Ирак. Контролирането на територия от ИД й позволяваше да извършва атаки по света, допълва агенцията.

Според американски представител, запознати с обстановката в Сирия, бойците на ИД са се скрили в тунели покрай скалистите речни бреговете в Багуз и отказват да се предадат, допълват АП и БТА.

Засега Сирийските демократични сили не са обявили никаква подкрепа и за днес не се планира подобно изявление, казват информирани източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 5 години
време е за унищожението на руслямска държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
А главорезите в Идлиб не са никаква опозиция, а същите от ИДИЛ.Тия де ги евакуираха там от разни области, които падаха без бой.И на север някакви въоружени туркомани, които Турция е взела под свое крило с окупацията си.Номер - нямало вече ИДИЛ. А тия в Идлиб какви са бе лъжлив янки?Или както казахте за един от най-кървавите диктатори в историята - Сомоса.Може да е *** син, но е наш *** син!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Шойгу занесе честитка от Путин.Защото главорезите в Идлиб Турция не разоръжи.Баш генералите на Иран, Ирак и Сирия вече заседаваха. Ще има бой явно.И световната журналистика е длъжна да постели на янките, да врещят за правата на човека. На американският човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още