IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп иска да блокира юридически изнасянето на документи до Конгреса

Бившият президент настоява за задействането на прерогатив, позволяващ му да укрива определена информация от Конгреса или съдилищата

11:26 | 19.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп иска юридически да блокира предаването на документи до комисията на Конгреса, разследваща атаката над Капитолия на 6 януари. Адвокатът на Тръмп Джеси Бинал е завела дело във федерален съд в столицата на САЩ Вашингтон в понеделник (местно време), пишат американските медии, цитирани от DPA.

Тръмп настоява за така наречената изпълнителна привилегия. Това е прерогатив, който позволява на президента да укрива определена информация от Конгреса или съдилищата. Белият дом, от друга страна, обяви, че наследникът на Тръмп Джо Байдън няма да попречи на прехвърлянето на документите от Националния архив към комисията на Конгреса.

В документите по делото на Тръмп се посочва, че изискванията на комисията на Конгреса за достъп до дкументите са „безпрецедентни по ширина и обхват и без законна законодателна цел“. Искането до Националния архив е незаконно и служи за „тормоз“ на Тръмп и високопоставени членове на неговата администрация, пише в иска. Например комисията е изискала всички документи, свързани с изявления на Тръмп или други хора от администрацията на 6 януари. Готовността на Байдън да предаде документите е „политическа хитрост по настояване на партийните му другари“.

Привържениците на Тръмп нахлуха в седалището на Конгреса на САЩ във Вашингтон на 6 януари. Убити бяха петима души, включително полицай. Тръмп трябваше да бъде изправен пред процедура за импийчмънт заради атаката, тъй като преди това беше подбудил поддръжниците си към бунта в своя реч. В края на процеса обаче републиканецът беше оправдан. Комисията в Камарата на представителите на САЩ, която е доминирана от демократите на Байдън, сега трябва да проучи предисторията на нападението над Капитолия.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още