IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Епидемията от коронавирус може да се влоши

Въпреки това рискът за американското население остава много нисък, посочи държавният глава

10:35 | 27.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Sarah Silbiger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп увери американците, че за тях има малък риск от коронавирусната епидемия.

„Заради всичко, което сме направили, рискът за американското население остава много нисък“, заяви държавният глава в сряда по време на пресконференция.

Пазарите отбелязват спад за пета поредна сесия, след като представители на американските здравни власти предупредиха, че е възможно вирусът да се разпространи в страната. Епидемията обедини в едно нещо демократи и републиканци - и от двете партии призовават за по-голямо финансиране от това, което поиска Тръмп, за борба с коронавируса.

Въпреки опита да успокои населението президентът все пак заяви, че не оспорва заключенията на здравните власти.

„Каквото и да стане, ние сме напълно подготвени“, заяви държавният глава, който по-късно добави: „Има вероятност да стане по-зле, има вероятност да стане много по-зле“.

Минути след края на пресконференцията от Центъра за превенция и контрол на болестите обявиха първия случай на заболяването в САЩ с неизяснен произход. Болният от Калифорния не е пътувал до Китай, нито е имал контакт с други заразени.

В изказването си президентът посочи, че от 15 болни в САЩ осем човека са се прибрали за домашно лечение, а един остава хоспитализиран. Петима са се излекували напълно. „Поставили сме под карантина заразените и тези в риск“, допълни той.

По думите му САЩ работят по разработването на ваксина, като процесът върви „добре“.

Американският министър на здравеопазването Алекс Азар заяви, че администрацията може да поиска повече средства за справяне с вируса от 2,5-те млрд. долара, обявени по-рано тази седмица. В изслушване пред камарата на представителите той посочи, че администрацията планира да похарчи „най-малко“ това количество средства, като работата с Конгреса ще продължи за уточняване на окончателната сума.

„Степента на риск има потенциал да се промени бързо и можем да очакваме да видим повече случаи (на болни – бел. ред.) в САЩ“, заяви министърът.

Въпреки че разпродажбите на фондовите пазари продължават, потребителските настроения на американците остават добри. Въпреки това един от измерителите на бизнес активността се сви през февруари за първи път от 2013 г., след като коронавирусът удари веригата на доставки и направи компаниите по-предпазливи.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, понижиха този месец прогнозите си за икономически растеж през първото тримесечие до 1,5% от 1,7% в началото ан януари. Ако изчисленията се окажат точни, това ще е най-слабото представяне на икономиката от последното тримесечие на 2018 г.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още