IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп е готов да отмени митата за стоманата и алуминия за ЕС при реципрочни мерки

Коментарът на американския президент дойде на фона на вчерашните разговори между представители на ЕС и САЩ в Брюксел

09:41 | 11.03.18 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е готов да отмени митата за внос на стомана и алуминий за държавите от Европейския съюз, ако те предприемат аналогични мерки спрямо американската страна, съобщи ТАСС. 

"Европейският съюз са прекрасни страни, които се отнасят много лошо със Съединените щати в областта на търговията и сега са недоволни от митата. Ако те отменят своите ужасни търговски бариери и такси за американската продукция, тогава и ние ще отменим своите. В случай, че това не стане, ще въведем мита и за автомобилите и други стоки. Честно", написа Тръмп в Twitter, цитиран от БНР.

 

Коментарът на американския президент дойде на фона на вчерашните разговори между представители на Европейския съюз и Съединените щати в Брюксел, по време на които не беше постигнат компромис. След срещата европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом написа в Туитър, че дискусията е била откровена, но няма яснота за процедурата за освобождаване от митата и затова следващата седмица разговорите ще продължат. 

Преди няколко дни Тръмп подписа указ, с който налага 25% мито върху стоманата и 10% за алуминия, които трябва да влязат в сила до две седмици. Това предизвика негативна реакция сред много търговски партньори на САЩ. 

В коментар китайският министър на търговията Чжон Шен заяви, че една търговска война с Америка ще има единствено катастрофални последици за световната икономика: "В една търговска война няма победители. Тя ще донесе единствено катастрофа за Китай, САЩ и останалия свят. Ние обаче можем да се изправим пред всички предизвикателства и да защитим интереса на нашата страна и на народа си".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
fri
преди 6 години
"Ти си прекрасен, но се отнасяш много лошо с мен и това ще ти струва много скъпо!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
honaniga
преди 6 години
Ако България държеше и управляваше 50% от световните капитали. Левът беше най разпространената световна валута за разплащания. Създавахме най-напредничавите технологии. Модна къща Валентина вече е отворил десет хилядният си магазин в Оуклънд Нова Зеландия. Адмирал Пехливанов от трети български тихоокеански флот коментира, че изпращането на самолетоносач и няколко фрегати в Южнокитайско море е да се покаже кой държи тоягата в назряващия конфликт между Китай и Виетнам. По целият свят следят Българската Фондова Борса.Аджеба. Какви ще са коментарите *** македонците във форума на страницата на що е Маке се е инвестор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 6 години
всичките неща които ги ползваме в ежедневието си се правят от машини, които са произведени или в Зап. Европа или в САЩ ! Проимрно един процесор и да е произведен в Китай, той е проектиран в САЩ, машината за него е направена пак там, проекта как да се нареди поточната линия е направен пак там ... малко ли ти е ? Общо взето всичко !Ако скоро си летял на някъде самолета къде е бил направен : САЩ или Франция ? А това че не се продават техни коли тук е нормално, я *** по латинска америка и виж там кви карат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 години
windows !!! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 5
honaniga
преди 6 години
Абсолютно съм съгласен с теб.И аз се чудя как Епъл, Майкрософт, Интел, GE, Гугъл и да не изброявам въобще съществуват ако чета коментарите на специвете.Американският долар е световна валута, защото американците са нахални и градушките над Каспичан са благодарение на ЦРУ и техните тънки сметки.Мамка му. Що не бяхме на мястото на американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
ivan.kostov.39
преди 6 години
Преди давзема ивестицоно решение - жинаги отварям инвестора и чета коментарите под статиите. Тук се водият дискусиии от най добрите спецове.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Много успокоително звучиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
mrynmryn
преди 6 години
Не купувам зеленчуци (има откъде да си ги набавям), а плодовете основно за цитросови, които идват от други държави. Аз уреди си купувам по следния начин - голяма гаранция, нисък разход на енергия, това е. Тук горивото е скъпо и техните коли, просто нямат толкова пазар тук. Интел произвеждат чипове и в Европа и в Китай. И казах физически продукти, да не говорим, че освен няколко оригинални игри, повечето софтуер при мен е пиратски. Вкл и "Прозореца". А с лекарствата всичко е много относително, не съм ползвал такива от доста време, а тия които ползвам са най-базовите - парацитамол, бусколизин, аналгин, аспирин. Нямам наблюдения над тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
zelka007
преди 6 години
:)обикновените предмети от ежедневието ни е нормално да не са MADE IN USA . имам крушки в нас на GE загледах се в опаковката - made in hungary. няма да му излезе сметката там да го правят и да го карат до европа. по-лесно е един завод тук и да продават. има хладилници и печки GE по веригите но не съм се заглеждал къде са сглобени. тук все пак се конкурират с българските такива, които по нищо не отстъпват като качество. но Chrysler, Jeep, Ford Mustang и разните големи камиони (truck) са си сглобявани там :))) ... те затова са си скъпички. загледай се в процесора на компа от който пишеш :))) , операционната система ... някои неща не са видими от първи път. доста от някои видове лекарства идват от там също. монсанто продават доста семена за различни култури и в БГ , това което ядеш не винаги е с произход БГ, расло на българска земя - да, но произход ... не разсъждавай толкова първосигнално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 13
ABBA
преди 6 години
"Тръмп е готов да отмени митата за стоманата и алуминия за ЕС при реципрочни мерки"Янките от времето на индианците изпълняват само тия договори, които към момента са им изгодни.Не разбират от нищо друго, освен от - бий да те уважават!С тях се говори само и единствено от позиция на силата!!Но иде Видовден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още