IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Докато съм президент, Иран няма да има ядрено оръжие!

Сдържаността на Иран и премерените забележки на Тръмп в отговор предполагат, че има надежда за облекчаване на напрежението

19:14 | 08.01.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Дж. Тръмп изнася изявление относно отговора на САЩ на иранските ракетни удари в Голямото фоайе на Белия дом във Вашингтон. <em>Снимка:&nbsp; EPA / MICHAEL REYNOLDS</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Дж. Тръмп изнася изявление относно отговора на САЩ на иранските ракетни удари в Голямото фоайе на Белия дом във Вашингтон. Снимка:  EPA / MICHAEL REYNOLDS

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че американци не са пострадали от ракетното нападение на Иран върху американските бази в Ирак в началото на сряда, защити американското убийство на висш ирански генерал и заяви, че ще наложи нови санкции на Техеран.

„Докато съм президент на Съединените щати, на Иран никога няма да бъде разрешено да има ядрено оръжие", заяви Тръмп, когато започна телевизионното си обръщение към нацията в сряда.

Иран изстреля повече от дузина управлявани ракети по две американски бази в Ирак като отмъщение за убийството на висшия генерал Касем Солеймани. Но анализът на атаката в Пентагона предполага, че ракетите са били насочени към части от базите, които е малко вероятно да доведат до жертви, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

"Изглежда, че Иран се въздържа от по-нататъшни удари, което е добре за нас и е добре за света“, каза Тръмп.

Но той добави, че ще наложи допълнителни икономически санкции върху Иран и ще задържи мерките, докато Ислямската република не стане по-малко отстъпчива към САЩ и регионалните съюзници. Той заяви, че ще поиска НАТО да се включи по-активно в Близкия Изток.

Сдържаността на Иран и премерените забележки на Тръмп в отговор предполагат, че има надежда за облекчаване на напрежението с Техеран, което се разрасна след убийството на Солеймани при удар на американски безпилотен дрон в близост до летището в Багдад миналата седмица. Иранският външен министър Джавад Зариф заяви в Twitter по-рано в сряда, че ракетната атака „слага край“ на отмъщението на Иран за убийството на Солеймани. Дори Техеран да се въздържи от по-нататъшни директни атаки, той все още може да търси репресии чрез по-скрити средства, като нападения от прокси милиции или в киберпространството.

Ирански служител заяви по-рано тази седмица, че правителството му обмисля 13 средства за отмъщение, които биха довели до „исторически кошмар“ за САЩ.

S&P 500 се отправи към нов рекоред в рамките на деня след коментарите на Тръмп. Облигациите се понижиха, след като поскъпнаха за една нощ след иранската атака. Цената на петрола падна под 61 долара за барел в Ню Йорк.

Топ терорист“

Тръмп каза, че Солеймани е „топ терористът в света“ и е „лично отговорен за някои от най-тежките жестокости“, включително обучението на „терористични армии“ и „подхранването на кървави граждански войни в региона“. Той каза, че с иранското оръжие, което Солеймани е доставял на Иракските бойци са били ранени или убили хиляди американски воени.

Тръмп заплаши, че би нанесъл удари по52 ирански цели, ако американци бяха убити при репресиите на Техеран за смъртта на Солеймани.

Пентагонът заяви по-рано, че двете бази, поразени от иранските ракети - разпръснатата авиобаза Ал Асад в Западен Ирак и по-малка база в близост до град Ербил, вече са били в алармена готовност, а правителството на Ирак заяви, че е било предупредено за иранската атака. В Ирак нямаше жертви от удара на Иран.

Междувременно върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей определи атаките срещу базите като "смазващ отговор".

Снощи те получиха шамар в лицето", каза той по държавната телевизия. Али Хаменей отново поиска присъствието на САЩ в Близкия изток да приключи, знак, че крайната цел на Техеран остава изтласкване на американските военни от Ирак.

Ядрените нюанси

Тръмп ескалира напрежението с Иран през 2018 г., като се оттегли от ядреното споразумение, договорено от неговия предшественик Барак Обама, и отново наложи санкции, които смазаха иранската икономика. Иран отговори чрез въоръжаване и насочване на прокси милиции в региона, които създадоха проблеми на САЩ и техните съюзници в Йемен, Ирак, Сирия и Ливан.

Ракетите, които Иран изстреля по американските бази в сряда според Тръмп „са били платени от средствата, предоставени от последната администрация". Той не предостави никакви доказателства, но често критикува Обама за освобождаване на замразени ирански активи в Техеран след сключването на ядреното споразумение.

Солеймани, считан за втория по власт човек в Иран, командва Силите на кудрите на Ислямския революционен гвардейски корпус - експедиционната част на иранската армия, която осигурява подкрепа на прокси групи. Тръмп нареди да бъде убит след ракетна атака на 27 декември над съвместна американско-иракска база близо до Киркук, довела до смъртта на американски контрагент. САЩ обвиниха за атаката подкрепяна от Иран милиция и убиха неговия лидер в рамките на удара срещу Солеймани.

Тръмп каза, че Солеймани е планирал "предстоящи" атаки срещу американските сили в Близкия изток, въпреки че администрацията му засега не е предоставила доказателства за твърдението.

Демократите и няколко републиканци разкритикуваха удара срещу Солеймани, заявявайки, че той би застрашил американските дипломатически и военни служители в региона. По-късно в сряда служителите на администрацията ще предоставят секретни брифинги на Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Ако някой си мисли, че ТОВА ме успокоява или радва, греши. Ама постараха се краварите, мотивираха една древна и славна Цивилизация и резултат ще има. ЩАТИТЕ РАЗТУРИХА ЯДРЕНАТА СДЕЛКА. ТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ПОСЛЕДИЦИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
По темата: Явно, Тръмпоний се гласи скоро да си ходи. Иран категорично заяви, че ядрената сделка е история, и всяка атака над Иран Е война. Активната работа по ЯО продължава и - поне така мисля - до 5 години, ядреният клуб ще се разшири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Но той добави, че ще наложи допълнителни икономически санкции върху Иран и ще задържи мерките, докато Ислямската република не стане по-малко отстъпчива към САЩ и регионалните съюзници. Я да питам, СА ли едно и също по-малко отстъпчива, малко по-отстъпчива, и (само) по-отстъпчива, че ми убягва?АБЕ, ПРЕВОДАЧИ НАБЕДЕНИ, ВИЕ ИЗОБЩО ДАВАТЕ ЛИ СИ СМЕТКА, КАКВО И КАК ПРЕВЕЖДАТЕ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 4 години
мхм , по въпроса с дебелия Ким , Тръмп нещо се умълча ...---кво мхм, бе тъппак? през шнура му е за дебелака, да не си мислиш че той има ядрено оръжие, има на картинка само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Така е. Дори и с Турция са ионкуренция а и религията им е малко контра..... като католици и православни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 3
panther
преди 4 години
Иран има доста път, доката стане сила. Но има няколко играча, които могат да му помогнат да се стабилизира. И от описаните а и някои други големи, дето си ги пропуснал, незнайно защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
panther
преди 4 години
Човек, живееш в алтернативна реалност. Няма израелски удари в Иран. Няма доставки на с300 за хизбула. Ако искаш вярвай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 6
многодобре
преди 4 години
...запазете посоката на коментарите си. Все някой трябва да милее за хамериканците и тяхното вече отминало величие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 4
data
преди 4 години
А , да и за протокола - НИ-КОЙ , ама никой не иска силен Иран в Близкия изток . Нито САЩ , нито Русия , нито С.А. , нито Израел . Никой ! Иран е сам - няма съюзници и никой няма да го подкрепи в един бъдещ конфликт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 5
data
преди 4 години
Та , атаката е за вътрешна употреба стана ясно още заранта и да , *** ги достраша да се е. с американосите . А и историята помни един чок сербез отворко, дет се зъбеше па сега фактите са ,че той увисна на въжето , а неговата държава дефакто не съществува - е явно моллите учат история
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още