IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции изведоха Nasdaq до ръст въпреки мрачните икономически данни

Златото прекрати своята рекордна положителна серия, закривайки сесията със спад от 0,6 на сто

23:02 | 30.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на големите технологични компании на Wall Street успяха да задържат Nasdaq Composite на зелена територия в края на сесията въпреки негативните икономически данни, които потопиха останалите индекси, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 227,95 пункат, или с 0,86%, до ниво от 26 296,20 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа спад в размер на 0,37 на сто до 3246,31 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 47,05 пункта, или с 0,44%, до равнище от 10 589,99 пункта.

Инвеститорите са насочили своето внимание към предстоящите отчети на Apple, Amazon, Alphabet и Facebook, които трябва да бъдат публикувани след сесията.

Акциите на Apple поскъпнаха с около 1,1%, докато тези на Alphabet и Amazon прибавиха към стойността си съответно 0,7% и 1,3 на сто. Книжата на Facebook поскъпнаха с 0,35%, докато тези на Microsoft изтриват от стойността си около 0,10 на сто.

Известни още като Big Tech, компаниите се радват на значителен ръст в цената на своите акции. От началото на годината книжата на Facebook и Alphabet са поскъпнали с над 13%, докато тези на Amazon са прибавили 64,2% към стойността си. Акциите на Apple поскъпват от началото на 2020 г. с 29,5 на сто.

Procter & Gamble Co. успя да застане начело на Dow, след като акциите ѝ поскъпнаха с 2,35%. По-рано днес компанията отбеляза 5-процентен ръст на органичните продажби през второто тримесечие. Това помага за увеличаване на приходите на подразделението за грижа за тъканите и дома с рекордните 14% през фискалното четвърто тримесечие.

Биотехнологичната компания Precipio оглави Nasdaq с ръст в цената на акциите си от около 452%, след като по-рано днес обяви, че започва тестове с антитела за намиране на ваксина срещу коронавируса.

технологични технологични

В същото време негативните икономически данни компенсират оптимизма на инвеститорите около технологичните акции. Американската икономика претърпя през второто тримесечие най-големия си срив от поне 1940 г., подчертавайки начина, по който пандемията от коронавируса опустоши бизнеса в цялата страна и остави милиони американци без работа.

Брутният вътрешен продукт на САЩ се сви през второто тримесечие с 32,9% спрямо първото, най-големият спад от тримесечните данни, датиращи от 1947 г., показа първоначалната оценка на Министерството на търговията в четвъртък. Средната прогноза в проучване на икономисти от Bloomberg бе за спад от 34,5%.

САЩ САЩ

Освен мащабното свиване на американската икономика Bloomberg съобщи, че броят на американците, които са подали заявления за помощи при безработица миналата седмица, достига 1,434 млн. Това е втора поредна седмица на увеличаване на заявленията след спада 15 поредни седмици. Това е и 19-та поредна седмица, в която те достигат най-малко 1 млн.

В сряда вечерта приключи двудневното заседание на Федералния комитет по отворените пазари, на което беше взето решение основните лихвени проценти на Федералния резерв на САЩ да бъдат запазени на ниво около нулата.

„Пътят на икономиката ще зависи значително от курса на вируса“, заявиха представителите на Федералния комитет по отворените пазари в сряда след края на двудневното заседание относно политиката.

След края на заседанието, по време на пресконференция, управителят на Фед Джером Пауъл предупреди за най-тежкия икономически спад „в нашия живот“.

„Пътят напред за икономиката е извънредно несигурен и до голяма степен ще зависи от успеха ни в контролирането на вируса“, каза Пауъл пред репортери по време на видео пресконференция в сряда след края на двудневното заседание на Комитета. „Всъщност през последните седмици наблюдаваме някои признаци, че увеличаването на случаите на заразени и подновените мерки за контрол за разпространението започват да натежават върху икономическата активност“, добави още гуверньорът на Фед.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 0,54%, докато тази по 30-годишните американски държавни облигации отчете спад до 1,197%.

При валутната търговия доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, записа спад от 0,49% до 93 пункта. Йената поскъпна спрямо щатската валута с 0,12 на сто до 104,8 йени за долар. Еврото се търгуваше последно при ръст в стойността от 0,42% срещу 1,184 долара.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижи с 81 цента до 42,94 долара за барел, докато фючърсите по американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 3,27%.

При търговията с ценни метали златото най-накрая прекрати своята рекордна положителна серия, като завърши сесията със спад от 0,6 на сто при цена от 1942,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
pioner
преди 3 години
Графиката Big tech earnings е най - плашещото нещо в икономиката което съм виждал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още