IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции дават тласък на Nasdaq в началото на сесията*

Книжата на Apple и Alphabet поскъпват с по над 2%, а тези на Amazon - с над 1%

17:36 | 16.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Поскъпването на технологичните акции донесе ръстове на бенчмарка Nasdaq Composite в началото на борсовата сесия, като инвеститорите очакват решението от мартенската среща на ръководството на Федералния резерв, която започва днес, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива 0,3%, а широкият измерител S&P 500 напредва с 0,2%.

Въпреки скорошните нови рекорди за основните показатели налице продължава да е притеснението, че лихвените проценти ще продължават да растат. Трейдърите ще получат повече насоки от Фед в сряда, когато ще приключи двудневното заседание на ръководството на централната банка.

Във вторник доходността по американските държавни ценни книжа намалява леко, като по 10-годишните облигации е 1,586%, след като в петък достигна ниво от над 1,63%. Тази по 30-годишните облигации е на равнище от 2,346%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, също остава относително без промяна на ниво от 91,89 пункта.

Акциите на големите технологични компании бележат значителни увеличения на стойността си. Книжата на Apple поскъпват с 2,3%, а тези на Alphabet с 2,5%. От своя страна акциите на Amazon прибавят 1,5% към стойността си.

По-рано през деня стана ясно, че продажбите на дребно в САЩ се понижиха през февруари, когато неблагоприятното зимно време обхвана големи части на страната, довеждайки до временен спад в търсенето, който може да се ускори през следващите месеци. Намалението с 3% на общите приходи от търговия на дребно последва ревизиран нагоре скок от 7,6% през януари, което е най-силният ръст за седем месеца, показват данните на Министерството на търговията.

Също така данните за миналия месец показаха срив на производството в американските фабрики под натиска на зимните бури в Тексас, които спряха работата на някои петролни рафинерии, нефтохимически съоръжения и заводи за пластмаса. Промишленото производство е спаднало с 3,1% през миналия месец, също затруднено от глобалния недостиг на полупроводници. Данните последваха скок с 1,2% през януари и сложиха край на девет поредни месечни увеличения на фабричната продукция. Промишленото производство остава под нивото си отпреди пандемията.

На стоковите пазари цената на петрола поевтинява във вторник, като и при двата водещи сорта спадът е с над процент. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент губят от стойността си 1,4% до 67,92 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американския сорт WTI поевтиняват с 1,7% до 64,27 долара за барел.

Златото обаче поскъпва с над половин процент до 1738,6 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:50 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още