IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксите за мрежови услуги в Тексас достигнаха 47 млрд. долара през февруари

Щатският регулатор отказа опрощаване на част от таксите с мотива, че това би имало непредвидим ефект

10:07 | 08.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Неочакваната студена вълна в Тексас стана причина за затварянето на електроцентрали и рязък скок на цената на електроенергията. Таксите за мрежови услуги достигнаха 47 млрд. долара, което вече изпрати в несъстоятелност част от участниците в системата, пише Ройтерс.

По време на заседание в края на миналата седмица енергийният регулатор на Тексас единодушно е наложил вето на препоръка за намаляване на таксите за разпределение и доставка на електроенергия по време на срива в края на февруари. Става въпрос за опрощаване на таксите в размер на допълнителните 16 млрд. долара, генерирани по време на срива на системата.

Според институцията дори и частично намаление би имало нежелани ефекти.

В отделно решение обаче регулаторът е прием искане, с което ще бъдат опростени такси за 1,5 млрд. долара за договорена, но неполучена електроенергия.

Препоръката за опрощаване на 16 млрд. долара такси идва от екип от икономисти, наети от щатските власти, за да бъде преодоляна кризата в енергийната система.

За пет дни цената на електроенергията в Тексас скочи 450 пъти (до 9 хил. долара за мегаватчас), след като студът затвори голяма част от местните производители. Енергийната мрежа на щата е изолирана от съседните и доставките в този период бяха силно ограничени.

В този период на извънредно положение таксите за мрежовите услуги скочиха с 16 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
И какво сега? Едните ще имата да дават, а другите да взимат или как? Ще им спират тока и вече на дърва и свещи? Да живей спободния пазар на ток към който се стремим и ний!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още