IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свързани с Иран хакери опитали да проникнат в предизборния щаб на Тръмп

Атаките били неуспешни, съобщава Microsoft

23:17 | 04.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Група хакери, свързани с иранското правителство опитала да проникне в имейлите на предизборен щаб за президентските избори в САЩ, на настоящи и бивши американски представители и журналисти, съобщи Microsoft, цитирана от Bloomberg. Ройтерс уточнява, че става дума за предизборния щаб на настоящия американски президент Доналд Тръмп. 

Четири акаунта, които не са свързани нито с предизборния щаб, нито с настоящи или бивши американски официални представители, били „компрометирани“ от групата Phosphorus, съобщи вицепрезидентът за сигурността на клиентите Том Бърт в блог публикация.

Атаките са били извършени „през 30-дневен период между август и септември“, допълни Бърт. Phosphorous е направила „над 2700 опита да открие имейли на потребители, принадлежащи на конкретни клиенти на Microsoft, и след това да атакува 241 от акаунтите“, каза Бърт. „Атакуваните акаунти са свързани с предизборен щаб за президентските избори в САЩ, настоящи и бивши американски официални представители, журналисти, отразяващи световната политика, и видни иранци, живеещи извън Иран“, уточни той.

„Въпреки че атаките, които разкриваме днес, не са технически издържани, те опитаха да използват значително количество лична информация, както за да открият акаунти на мишените си, така и в няколко случая, за да опитат атаки“, заяви Бърт в поста. „Това усилие показва, че Phosphorous е силно мотивирана и иска да инвестира значително време и ресурси в проучване и други начини за събиране на информация“.

Преди време групата Phosphorous е атакувала дисиденти, активисти, отбранителната индустрия, журналисти и държавни служители в САЩ и Близкия изток, съобщава Microsoft. Компанията информира през март, че е спечелила съдебно дело срещу Phosphorous и е иззела 99 уебсайта от хакерите, предотвратявайки възможността им да използват страниците за кибер операции.

През юли Microsoft съобщи, че е предотвратила близо 10 хил. подкрепяни от държави хакерски атаки в цял свят през предходните 12 месеца. Те включвали статици атаки срещу подкрепящи демокрацията организации, особено неправителствени организации и мозъчни тръстове, базирани предимно в САЩ, информира компанията.

Напрежението между САЩ и Иран се засили от май 2018 г. насам, когато Тръмп изтегли страната си от международното ядрено споразумение с Техеран от 2015 г., което ограничава ядрената програма на страната в замяна на смекчаване на санкциите. Впоследствие Тръмп възобнови американските санкции, подлагайки иранската икономика на повишен натиск, включително търговията с петрол. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още