IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрес тестовете на Фед и лошите резултати на Nike дърпат Wall Street силно надолу*

Инвеститорите дори не изразяват оптимизъм от рекордния ръст на потребителските разходи в страната

17:36 | 26.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в петък на червена територия след оповестяването на последните резултати от стрес тестове на Федералния резерв и разочароващите тримесечни данни от Nike, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 438,30 пункта, или с 1,75%, до ниво от 25 287,35 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намалява с 44,82 пункта, или с 1,45%, до 3037,66 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 1,76%, или 178,88 пункта, до 9838,76 пункта.

Това стана, след като годишният стрес тест на Фед на водещите банки в страната показа, че някои от тях могат да се доближат до минимални капиталови нива при сценарии, свързани с пандемията от коронавирус. Поради това банките трябва да преустановят програмите за обратно изкупуване на акции и да поддържат изплащането на дивиденти на текущите нива за третото тримесечие.

„Въпреки че очаквам банките да продължат да управляват разумно своите капиталови действия и ликвидния риск в подкрепа на реалната икономика, съществува голяма несигурност по отношение на траекторията на икономическото възстановяване“, заяви заместник-управителя на Фед Рандал Карлс.

Акциите на Bank of America и JPMorgan Chase поевтиняват с повече от 1,5%. Книжата на Wells Fargo се търгуват с 2,7% по-ниско, а тези на Goldman Sachs отчитат спад в цените си с 3,1%.

Междувременно акциите на Nike поевтиняват с 3% след изненадващата тримесечна загуба за производителя на спортни стоки.

Компанията отчете загуба от 51 цента на акция и приходи от 6,31 милиарда долара за фискалното си четвърто тримесечие. Тримесечните приходи на Nike записват спад от 38% на годишна база. Така спортния гигант регистрира оперативна загуба от 790 милиона долара.

Инвеститорският оптимизъм не е възбуден дори от рекордното увеличение на потребителските разходи през май. От Министерството на търговията съобщиха в петък, че разходите са се увеличили с 8,2% през миналия месец, което е положителен знак за американската икономика на фона на нарастващ брой негативни новини около коронавируса.

Докладът на правителството за това колко са изразходвали американците за стоки и услуги през май показва най-големият едномесечен ръст на показателя от началото на статистиката през 1959 г. Потребителските разходи представляват повече от две трети от икономическото търсене в САЩ.

Седмицата бе доста волатилна за Wall Street, като притесненията от рекордно бързото нарастване в броя на заразените с коронавирус в някои щати натежа над инвеститорските настроения.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,656% и 1,395%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 97,57 пункта.

Еврото поевтинява с 0,1% спрямо щатската валута до 1,121 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,37 долара до 40,68 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат спад от 0,68 долара до 38,04 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,74% до 1757,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:19 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още