IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът от новия COVID щам накара пазарите да преосмислят лихвите

Паричните пазари вече не са напълно уверени в увеличението на лихвения процент

13:29 | 28.11.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Рисковете от нов удар на COVID-19 върху икономическата активност разбиха очакванията за повишаване на лихвите през следващата година от големите централни банки в света, което е потенциален спад за долара и други валути, където залозите бяха най-агресивни.

Паричните пазари вече не са напълно уверени в увеличението на лихвения процент с 25 базисни пункта от Федералния резерв до юни 2022 г., нито са позиционирани за пълно повишение с 10 базисни пункта от Европейската централна банка до края на 2022 г., както бяха преди няколко дни, пише Ройтерс.

А шансовете английската централна банка да повиши лихвите следващия месец се оценяват на около 53%, от 75% в четвъртък. 

Промените са факт след информацията за откриването на нов вариант на коронавируса в Южна Африка, което предизвика по-строг граничен контрол от няколко правителства, докато учените се опитват да определят дали мутацията е устойчива на ваксините.

„Докато коментарът на централната банка е фокусиран върху покачващите се рискове за инфлацията, този (нов вариант на COVID) подчертава, че има значителни рискове за спад и ние сме в значителна фаза на несигурност за икономиката“, каза Крис Скиклуна, ръководител на икономическите изследвания в Daiwa.

В отговор на паниката, която обхвана пазарите, цените на петрола се понижиха с над 12% в петък, акциите на туристическата индустрия отбелязаха спад от 15% или повече, а доходността на двугодишните облигации на САЩ падна с 14 базисни пункта в най-големия си дневен спад от март 2020 г.

Валутните търговци до момента предпочитаха щатския долар и други валути, където перспективите за повишаване на лихвите изглеждаха силни, водени от по-висока инфлация и по-силни икономики.

Сега картите са разбъркани.

Още от анализа четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Елемента на изненадата. Хоп овцата в кошарата пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Ако проследиш статиите за всичко обикновенно става обратното.ЕЦБ заяви последно че икономиката вече е устойчива на локдауните,сам си направи сметката какво означава това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
troika
преди 2 години
Да де, ама в статията се твърди друго, няма да ги вдигат лихвите. Твоето мнение или това на Ройтерс? Ще видим кой е бил прав след време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
С всеки локдаун предлагането бива разбито,увеличавайки инфлацията при голямо насрещно търсене.Това води до още по голяма инфлация.Лихвите ще бъдат вдигнати именно заради локдауните,а спада на петрола е само временно явление,след което цената му ще тръгне отново нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още