IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стивън Манучин: Икономиката на САЩ ще се „подобри драстично“ след юни

Новите данни за работните места и други икономически аспекти показват, ще икономика е в състояние на постепенно възобновяване, посочи финансовият министър

20:39 | 10.06.20 г.
<p>
	Финансовият министър на САЩ Стивън Манучин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на САЩ Стивън Манучин. Снимка: Ройтерс

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви в сряда, че американската икономика вече е започнала да се възстановява от пандемията от коронавирус и ще се „подобри драстично“ през третото и четвъртото тримесечие.

Манучин, който е на изслушване пред Комитета за малкия бизнес в Сената, преразглеждащ напредъка на програмите за федералните спасителни заеми, заяви в писмено свидетелство, че последните данни за работните места и други аспекти на икономиката „показват, че ние сме в състояние на силно и поетапно възобновяване на нашата страна”, съобщава Ройтерс. 

Много от малките предприятия изпитват затруднения при получаването на заеми поради технически проблеми, докато някои добре финансирани публично търгувани компании лесно получават достъп до многомилионни заеми, което накара Манучин да издаде нови насоки, изискващи компаниите да върнат средствата.

„Както може да очаквате с програма от такъв мащаб, изпълняваща се в национален мащаб за рекордно кратко време, първоначално се сблъскахме с някои усложнения. Решихме ги бързо”, заяви Манучин пред комитета.

Той подчерта, че програмата подкрепя заетостта на около 50 милиона работници и повече от 75% от заплатите за малкия бизнес във всички 50 щати.

Въпреки оптимизма на ръководителя на Министерството на финансите по отношение на икономиката, икономията на САЩ трябва да извърви дълъг път до пълно възстановяване до нивата отпреди пандемията. Въпреки че данните за работните места през май хвърлиха неочакван лъч светлина, безработицата остава на ниво от 13,3%, най-високото от времето на Втората световна война.

Световната банка заяви в понеделник, че икономиката на САЩ се очаква да се свие с 6,1% през тази година, като по-нататъшните ревизии могат да ограничат това свиване до 5,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още