IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът в системите на British Airways се оценява на 80 млн. паунда

Директорът на компанията собственик заяви, че ще представя актуализирани данни за точната цифра своевременно

17:52 | 15.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Собственикът на British Airways IAG обяви днес, че проблемът с електрозахранването, който доведе до отмяната на стотици полети миналия месец, вероятно ще струва около 80 млн. паунда заради изгубени приходи и разходи за настаняване, смяна на резервациите и компенсации на хиляди пътници, съобщава Bloomberg.

Данните са базирани на първоначална оценка, а базираната в Лондон IAG ще представи на пазара актуализирани данни за точната цифра своевременно, каза главният изпълнителен директор на групата Уили Уолш на годишната акционерна среща в четвъртък.

„Това бе ужасяващо изживяване за много от клиентите ни и наистина съжаляваме“, каза Уолш в Мадрид, добавяйки, че „пътниците на British Airways ще бъдат компенсирани възможно най-скоро“.

Поне 75 хил. пътници не успяха да излетят в продължение на три дни от 27 май, след като компютърните системи на британския превозвач се сринаха. Уолш по-рано заяви, че сривът се е случил, след като инженер е прекъснал електрозахранването в център за данни в близост до летище Хийтроу в Лондон, а повторното включване е довело до претоварване.

Главният изпълнителен директор каза, че независимото разследване по срива напредва и добави, че нищо не предполага, че инцидентът е свързан с усилията за намаляване на разходите, наложени от шефа на British Airways Алекс Круз, или от тенденцията към аутсорсинг на някои дейности към по-евтини доставчици.

Оценки на Citigroup сочат, че разходите може да достигнат 100 млн. евро – 40 млн. евро загубени приходи и 60 млн. евро компенсации за клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още