IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според американците Тръмп нямало да се зарази, ако приемаше вируса по-сериозно

Кандидатът на демократите Джо Байдън води с 10% пред настоящия президент около месец преди изборите

15:16 | 04.10.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Olivier Douliery/AFP/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Douliery/AFP/Bloomberg

Демократът Джо Байдън увеличава преднината си един месец преди президентските избори в САЩ, след като президентът Доналд Тръмп даде положителен резултат за коронавирус. Мнозинството американци смятат, че Тръмп е можело да не се зарази, ако е приемал по-сериозно вируса, сочи допитване на Ройтерс и института Ipsos, публикувано в неделя.

Националното допитване, проведено на 2 и 3 октомври, не дава индикации за голяма подкрепа за президента отвъд основната му група последователи, някои от които се събраха пред военния медицински център „Уолтър Рийд“, където Тръмп беше приет в болница.

Американският президент многократно отричаше сериозността на пандемията и смяташе, че тя ще изчезне от само себе си, а миналата седмица подигра Байдън, че носи защитна маска, въпреки че коронавирусът зарази милиони хора и принуди бизнеси и училища да затворят врати.

Сред американците, които се очаква да пуснат бюлетина на изборите на 3 ноември, 51% подкрепят Байдън, а 41% са заявили, че ще гласуват за Тръмп. Други 4% избират кандидат на трета партия, а още 4% са казали, че все още не са взели решение кого да подкрепят.

Преднината на Байдън от 10 пункта пред Тръмп е с 1-2 пункта по-голяма в сравнение с предходните седмици, въпреки че ръстът все още е в рамките на статистическата грешка на допитването от плюс-минус пет процентни пункта.

Около месец преди изборите Байдън запазва преднината си в привличането на народен вот на национално ниво. Но за да надделее в президентския пост, даден кандидат трябва да има превъзходство в достатъчно щати, за да спечели Избирателната колегия, а допитвания по щати сочат, че Тръмп е почти толкова популярен колкото Байдън в най-оспорваните райони.

74-годишният Тръмп беше преместен в „Уолтър Рийд“ в петък, часове след като написа в Twitter, че е диагностициран с COVID-19.

Повечето американци остават дълбоко разтревожени от вируса и допитването установило, че 65%, включително 9 от 10 регистрирани демократи и 5 от 10 регистрирани републиканци, са съгласни, че „ако президентът Тръмп беше взел коронавируса по-сериозно, вероятно нямаше да бъде заразен“.

Само 34 на сто смятат, че Тръмп им е казвал истината за коронавируса, а 55% не са съгласни с това. 11% не са сигурни. 57% от участниците в допитването са заявили, че не одобряват реакцията на Тръмп на пандемията от COVID-19 като цяло, което е ръст с около три пункта спрямо допитване от края на миналата седмица.

Освен това повечето американци подкрепят идеята за съкращаване на президентската надпревара през 2020 г., за да се гарантира сигурността на всички.

67% от американците искат спиране на предизборните митинги на живо, а 59% смятат, че президентските дебати трябва да бъдат отложени до възстановяването на Тръмп от коронавируса.

На този етап не е ясно как диагнозата на Тръмп ще повлияе на следващия президентски дебат, който трябва да се състои на 15 октомври. Първият дебат на кандидатите за вицепрезидент между демократката Камала Харис и републиканеца Майк Пенс трябва да се състои в четвъртък.

В допитването на Ройтерс и Ipsos са участвали 1005 пълнолетни американци, включително 596 души, които е вероятно да гласуват.

Само 61% от американците, имащи право на глас, пуснаха бюлетина на изборите през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Е, той и Фреди Меркюри ако на времето беше приел един друг вирус насериозно щеше да си е още жив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"Според американците ... " или според блумбърг ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto2
преди 3 години
Малко е божа работа това със заразяването. Ето и нашата Зелка007, приемаше вируса много по-сериозно и се пазеше от него като девол от тамян, ама на прониза го вируса, като стрела на Амурче. Слава Богу, че листата му вече не са оклюмали, та да си чешем езиците над зелените сделки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още