IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът при големите технологични компании тласна Dow надолу с 200 пункта

Акциите бяха под натиск заради разочароващите резултати на McDonald's и 3M

23:56 | 28.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха спад във вторник, тъй като технологичните акции бяха под натиск, а конгресмените продължиха дебатите си за следващия пакет от мерки за облекчаване заради коронавируса, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average завърши сесията надолу с 205,49 пункта до ниво от 26 379,28 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се раздели с 1,3% от стойността си и приключи търговията на равнище от 10 402,09 пункта, а широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,6% до ниво от 3218,44 пункта.

Книжата на Amazon поевтиняха с 1,8%, а тези на Netflix отписаха 1,4% от стойността си. Цената на акциите на Alphabet се понижи с 1,7%, а книжата на Facebook и на Apple поевтиняха със съответно 1,5% и 1,6%.

Акции, които биха се възползвали от повторното отваряне на икономиката, отбелязаха ръст. United и American Airlines прибавиха по над 3% към стойността си. Цената на акциите на Delta се повиши с 1,7%. Книжата на Carnival поскъпнаха с 4,2%, а тези на Norwegian Cruise Line скочиха с 6,3%.

Обявен план от републиканците в Сената ще включва облекчение за безработни американци, други директни плащания на физически лица до 1200 долара и нови кредити за малкия бизнес. Планът ще установи федералната застраховка за безработица до 70% от предишните заплати на служителите, заменяйки 600-те долара на седмица, които щатите спряха да плащат тази седмица.

Законопроектът е предложен в момент, когато случаите на коронавирус продължават да растат в САЩ. До момента над 4,2 млн. случаи на заразени са потвърдени наред с най-малко 147 303 починали, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“.

Акциите бяха под натиск след публикуването на разочароващи тримесечни данни от McDonald’s и 3M.
Цената на акциите на McDonald’s намаля с 2,5%, след като гигантът в бързото хранене обяви тримесечна печалба, която не отговори на очакванията на инвеститорите наред със спад от 30% на приходите. Книжата на 3M, която е друга компания от Dow, поевтиняха с 4,8%, след като тримесечната й печалба и приходи бяха по-ниски от очакванията.

Това е най-натоварената седмица от сезона на корпоративните отчети, като Apple и Amazon трябва да обявят резултатите си по-късно тази седмица.

До вторник над 160 компании от S&P 500 са обявили резултатите си за второто тримесечие. От тях 81% надминаха очакванията, сочат данни на The Earnings Scout.

Междувременно Федералният резерв започна двудневната си среща във вторник, която ще бъде последвана от решение за лихвите в сряда.

Днес Фед обяви, че ще удължи програмите си за кредитиране до края на 2020 г.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 0,577% и 1,217%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се повишава с 0,12% до 93,78 пункта. Еврото поевтинява с 0,32% до 1,171 долара, а паундът поскъпва с 0,35% до 1,293 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,25% до 105,1 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола намаля с около 1% в очакване на пакета от мерки за стимулиране на икономиката в САЩ и безпокойството на инвеститорите от растящия брой на случаите на коронавирус в цял свят.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха 19 цента до 43,22 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 56 цента от стойността си до 41,04 долара за барел.

Цената на златото се повиши преди срещата на Федералния резерв, въпреки че ценният метал отстъпи от историческия връх, достигнат по-рано по време на сесията. Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,93% до 1949 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още