IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX изпраща рекордна година

През тази година компанията има общо 18 осъществени мисии - повече от всичките си конкуренти

16:26 | 27.12.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ракета&nbsp;Falcon 9 потегля към Международната космическа станция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ракета Falcon 9 потегля към Международната космическа станция. Снимка: Ройтерс

След като SpaceX изстреля поредната си група сателити в орбита по-късно в петък, компанията на Илън Мъск записа рекордна година. Само дни преди Коледа компанията пусна последната група летателните апарати и така Space Exploration Technologies Corp. вече има 18 успешно изпълнени мисии за 2017 г. Това е повече от който и да е било неин конкурент и значително повече от осемте изстрелвания, които осъществи само година по-рано през 2016 г.

Според председателя на Федерацията за търговски космически полети – индустриална група в частния космически сектор, Ерик Сталмър SpaceX е имала феноменална година.

Следващата обаче се очаква да е още по-добра. След като имат на разположение три писти за изстрелване на ракети, Мъск и главната оперативна ръководителка на компанията Гуин Шотуел заявиха, че очакват да бъдат осъществени приблизително 30 изстрелвания през 2018 г. Те ще включват няколко мисии за сателитни оператори, военни клиенти и НАСА. Също като през тази година и следващата ще бъде използвана Falcon 9, но освен нея планираната експанзия включва използването на по-голяма ракета, както и мисии с екипаж.

По думите на Сталмър 2018 г. „ще е най-голямата година за космическата индустрия от 1969 г“, когато НАСА изстреля Аполо 11 към Луната.

Първият полет на Falcon Heavy – по-голямата и по-мощна ракета на SpaceX, която ще позволи на компанията да се състезава за получаването на поръчки за по-големи военни товари, е насрочен за януари. От компанията също така се надяват догодина да представят космическия кораб Crew Dragon, който трябва да бъде използван за превоз на астронавти до Международната космическа станция (МКС). Първият му полет ще бъде без екипаж и ще се извърши най-рано през април. Тестовият полет с хора на борда е предвиден за август.

SpaceX и Boeing имат договори с НАСА за транспорт на американски астронавти до МКС.

И въпреки рекордното си представяне компанията не можа да изпълни поставената си цел от 20-24 мисии за тази година. Но с осъществени 18 успешни полета тя изпреварва своите конкуренти. Базираната във Франция Arianespace има общо 11 изстрелвания през годината. Съвместното предприятие United Launch Alliance на Boeing и Lockheed Martin Corp. пък е с осем осъществени мисии.

Според Марко Касерес, анализатор за Teal Group Corp. компанията на Илън Мъск е лидер по отношение на брой изстрелвания, като през следващата година основният фокус около нея ще бъдат Falcon Heavy и първият полет на нейна ракета с екипаж.

През последната година SpaceX започна усилена работа и по многократното използване на своите ракети. В петъчната (22 декември) мисия от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния, при която бяха изстреляни десет сателита на компанията Iridium Comunications, отново бе използван същият ракетен бустер от предишно изстрелване за Iridium през юни. По-рано от SpaceX уточниха, че този път няма да се опитват да приземяват ракетата за повторна употреба.

Мъск основава SpaceX през 2002 г., като в момента компанията се оценява на над 21 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 6 години
Даже не е и превод, щото е пълно с чуждици, понеже явно е недостатъчно грамотна и на български, та и липсват думички. Бустер например се превежда като ускорител... Обаче в случая технически погледнато не е ускорител, а си е първа степен на ракетата. Ускорителите обикновено са допълнителни по-малки блокове, които се окачват към основната първа степен, както е например при Атлас-5, където броят на ускорителите варира според теглото на полезния товар и целта на мисията, докато първата степен си е същата. При Фалкона няма навесни ускорители, има си просто първа и втора степени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 6 години
Писта за изстрелване на ракети ? Що е туй ? Некадърен превод и некомпетентна журналистика. Има и други бисери в статията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 години
В същото време руснаците бастисаха оше един сателит. :)... и серията им расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още