IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 започва седмицата възходящо в нов опит за рекорд*

Поскъпването на книжата на големите технологични компании тласка нагоре Nasdaq Composite

17:56 | 17.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси започват първата сесия от новата седмица разнопосочно в момент, когато Wall Street опитва да продължи ръстовете от миналата седмица, а S&P 500 ще направи нов опит да подобри рекорда си от 19 февруари, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 напредва с 0,24% и достига ниво от 3380,94 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 88,34 пункта от стойността си и достига равнище от 27 850,01 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite постига ръст от 0,79% до ниво от 11 107,45 пункта.

Книжата на Facebook, Amazon, Apple Alphabet и Microsoft поскъпват с най-малко 0,5%, тласкайки Nasdaq нагоре. Секторът на суровините в S&P 500 прибавя 1% към стойността си, след като цената на акциите на минните компании Newmont и Freeport-McMoRan се повишава с над 3%. Ръстовете се случват, след като книжата на Barrick Gold поскъпнаха с близо 10% благодарение на съобщението на Berkshire Hathaway, че е придобила дял от компанията.

S&P 500 и Nasdaq постигнаха ръст през  последните три седмици, а Dow също отбеляза седмичен скок.

Въпреки ръстовете S&P 500 не успя да постигне нов рекорден връх, след като се движеше близо до прага през по-голямата част от миналата седмица. До затварянето в петък S&P 500 беше само с 0,6% под рекордното равнище от 3393,52 пункта от февруари.

Wall Street е под натиск заради продължаващите притеснения около блокираните преговори за пакета от мерки за стимулиране на американската икономика заради коронавируса и кипящото напрежение между САЩ и Китай.

Както демократите, така и републиканците съобщиха, че са в безизходица за новите стимули. Демократите предложиха над 900 млрд. долара помощи за щатите и общините, докато контрапредложението на републиканците не включваше допълнителна помощ за щатите и местните власти.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви в неделя, че ще свика заседание на Камарата, за да обсъди финансирането на американската пощенска служба, ключов въпрос в преговорите за стимулите.

На американо-китайския фронт Тръмп издаде изпълнителна заповед в петък, която принуждава ByteDance да продаде или раздели американския бизнес на TikTok след 90 дни. Тръмп посочи „надеждни доказателства“, че ByteDance „може да предприеме действия, които заплашват да засегнат националната сигурност на САЩ“.

Заповедта на Тръмп беше издадена, след като отношенията между дете страни продължават да се влошават. САЩ критикува Китай за първоначалното му справяне с коронавирусната пандемия.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 0,682% и 1,421%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижава с 0,3% до 92,82 пункта. Еврото поскъпва с 0,27% до 1,187 долара, а паундът прибавя 0,08% към стойността си до 1,31 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,52% до 106,03 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се стабилизира в понеделник, след като новината, че Китай планира да внесе големи обеми от американски суров петрол през август и септември компенсира растящото напрежение между двете страни и отлагането на прегледа на търговското им споразумение през уикенда.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняват с 13 цента до 44,67 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 4 цента до 41,97 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпват с 0,5% до 1959,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,05 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още