IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 заличи всички загуби заради коронавируса и достигна рекорд

Nasdaq Composite също се извиси до исторически връх в края на сесията във вторник

23:57 | 18.08.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Широкият измерител S&P 500 достигна исторически връх във вторник, като се възстанови напълно от предизвиканите от коронавируса разпродажби, които го отдалечиха от предишния му рекорд през февруари, предава CNBC.

Широкият измерител записа ръст от 0,2% и достигна рекордното ниво в края на търговията от 3389,78 пункта. Той достигна исторически връх и в средата на сесията от 3395,06 пункта по-рано през деня. Навлизането на S&P 500 на рекордна територия се случва, след като индексът беше много близо до рекорд в края на търговията повече от седмица. То потвърждава и началото на нов „бичи“ пазар.

„Има много добри новини, които сякаш валидират“ този ръст, коментира Андрю Слимън, управляващ директор в Morgan Stanley Investment Management. Според него икономическите данни през последно време са силни, а корпоративните отчети надминаха очакванията на анализаторите.

„Но трябва да отбележа, че пазарът е много уязвим на някои лоши новини… Виждате, че акциите, които се представят добре, са по-високорискови“, коментира Слимън.

Цената на акциите на Amazon се повиши с над 4% във вторник. Книжата на Netflix и Alphabet прибавиха най-малко 2% към стойността си. Потребителските стоки от неосновна необходимост бяха най-добре представилият се сектор в S&P 500 с ръст от 1,5%.

Nasdaq Composite също достигна рекорд след ръст от 0,7% до ниво от 11 201,84 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average единствен не се вписа във възходящата тенденция и се понижи с 66,84 пункта до ниво от 27 778,07 пункта, след като книжата на Home Depot и на Walmart поевтиняха въпреки силните отчети.

По-рано тази година S&P 500 се срина с над 30% спрямо рекорда през февруари, тъй като коронавирусната пандемия потопи очакванията за печалбите и икономическата дейност. Но бенчмарковият индекс за американския фондов пазар не остана дълго време на отрицателна територия.

След като достигна дъно на 23 март, S&P 500 се изстреля с над 54% нагоре. Ръстът до голяма степен се дължи на силното поскъпване на книжата на големите технологични компании. Цената на акциите на Facebook е нараснала с над 27% от началото на годината, а тази на Alphabet е добавила над 16% към стойността си през същия период.

Amazon е напреднала с над 79% тази година, а Netflix е нагоре с 52%. Книжата на Apple и Microsoft са поскъпнали със съответно 34,1% и 57,4% през 2020 г.

„Технически се върнахме там, където бяхме преди разпродажбите, но все още има много сектори, които не са близо до възстановяването. Така че ако имате диверсифициран портфейл, вероятно все още имате някои позиции, които са на червено“, казва Шаун Круз, старши мениджър в компанията TD Ameritrade.

Въпреки рекорда на S&P 500 компаниите за търговия на дребно Home Depot и Walmart ограничиха ръстовете на индекса във вторник въпреки по-силните от очакванията тримесечни резултати. Щатски Щатски

Home Depot съобщи, че приходите й от продажби са скочили с 23%, тъй като блокираните в дома си потребители са засилили ремонтите. Печалбата и приходите от продажби надминаха очакванията на Wall Street. Печалбата и приходите на Walmart също надминаха очакванията на Wall Street миналото тримесечие, като приходите от продажбите на магазините, които са отворени повече от една година, са нараснали с 9,3%. Приходите от онлайн продажби почти са се удвоили.

Същевременно финансовият министър на САЩ Стивън Манучин заяви, че демократите не желаят да сключат „разумна“ сделка по новия пакет от мерки за стимулиране на икономиката заради коронавируса.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 0,67% и 1,4%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижава с 0,6% до 92,29 пункта. Еврото поскъпва с 0,55% до 1,193 долара, а паундът е нагоре с 1,07% до 1,324 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,55% до 105,4 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се стабилизира, след като притесненията за търсенето заради коронавируса компенсираха силното придържане към ограниченията на добива на страните производителки от ОПЕК+.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 4 цента до 45,41 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI останаха непроменени на ниво от 42,89 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,7% и се върнаха над прага от 2000 долара, достигайки 2013,1 долара за тройунция, докато инвеститорите очакват протоколите от последното заседание на Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
mick
преди 3 години
То криза има, ама не се вижда. Фирмите там уволняват.. хората не купуват, а в сящото време печатането на трилиони продължава и естествено отива на борсата. Което като се замисля е по-добре от срив и на борсата, обаче реално това си е национализация без национализация - държавата яко полива с пари и ги раздава на корпорациите. Те толкова не могат да заработят 10 години, колкото им наля ФЕД за последните няколко месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Petar2015
преди 3 години
Сега пребройте анализаторите цитирани в Инвестор, които предричаха умопомрачителна криза от която "няма да се възстановим с години", голям спад на "надценените акции", небето пада и подобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още