IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 се задържа около рекорда преди серия технологични отчети*

Една от най-натоварените седмици от сезона на отчетите започва

17:49 | 26.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

S&P 500 се задържа около рекорда си в понеделник преди натоварена седмица на отчетите на най-големите технологични играчи, съобщава CNBC.

Широкият показател се търгува без съществена промяна, след като достигна рекордно ниво на затваряне в предишната сесия от 4411 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones спада с 24 пункта, а технологичният Nasdaq Composite се отлепва леко с ръст от 0,04% до 14 842 пункта.

Една от най-натоварените седмици от сезона на отчетите започва, като Tesla ще даде начало на серията от данни. Миналата седмица изпълнителният директор Илон Мъск заяви, че производителят на автомобили вероятно ще започне отново да приема биткойни за покупки на превозни средства.

Големите технологични гиганти Apple, Alphabet и Microsoft ще публикуват финансови данни във вторник, а Google, Facebook и Amazon също са в списъка с компании във фокуса по-късно през седмицата.

Сезонът на отчитане за второто тримесечие е по-силен от очакваното, като осигурява подкрепа за акциите, тласкайки ги отново до рекордно равнище. До момента 88% от компаниите от S&P 500 са отчели изненадващо положителни данни, като това е най-високия процент, откакто FactSet започна да проследява този показател през 2008 г.

И трите основни индекса завършиха на рекордни върхове в петък, след като пазарът се срина в началото на седмицата поради опасения относно разпространението на делта варианта на Covid и как това би могло да попречи на икономическото възстановяване.

Несигурността за кратко доведе до понижаване на доходността по облигациите и инвеститорите се обърнаха към технологичните акции. Но и облигациите, и акциите се възстановиха бързо до края на седмицата.

„Инвеститорите са загрижени за въздействието върху икономическия растеж от делта варианта, но новият щам не трябва да представлява голям пазарен риск“, заяви Дейвид Костин, от Goldman Sachs. „Ваксинациите, търсенето на акции от домакинства и корпорации и атрактивните оценки на компаниите ще подкрепят на акции и цените“, коментира той.

По-рано днес биткойнът поскъпна до над 39 хил. долара за първи път от средата на юни след неотдавнашна разпродажба, която понижи криптовалутата до под 30 хил. долара.

Инвеститорите също така ще наблюдават двудневната среща на ръководството на Федералния резерв, започваща във вторник. Очаква се Федералният комитет за отворения пазар и съветът на гуверньорите да излязат с изявление относно позицията по паричната политика в сряда. В четвъртък Министерството на търговията ще публикува данни за БВП за второто тримесечие.

На пазара на петрол цената на сорта Брент поскъпва с 0,29% до 73,67 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол повишават цената си с 0,17% до 72,19 долара за барел.

*Информацията е актуална към 16:50 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още