IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 изтри загубите си за годината

Петролът обаче отбелязва осезаемо поевтиняване, като и при двата основни сорта е от 3,7%

23:45 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: BloombergL.P.</em></p>

Снимка: BloombergL.P.

Широкият измерител S&P 500 изтри загубите си за 2020 г. благодарение на ралито в понеделник, след като надеждите за икономическото възстановяване върнаха оптимизма на трейдърите, съобщава CNBC.

Показателят завърши търговската сесия с повишение от 1,2% до ниво от 3232,39 пункта. Показателят вече е на плюс за годината, след като успя да нарасне с почти 50% от дъното си през март.

От своя страна индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 1,7% до 27 572,44 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite записа нов рекорд, след като прибави 1,13% до 9924,75 пункта.

„Очевидно вълнението от отварянето (на икономиката – бел. ред.) позволява на много от тези компании, които бяха жертви на Covid-19, да се завърнат и то да се завърнат силно“, посочва Стенли Дръкънмилър, председател и главен изпълнителен директор на Duquesne Family Office.

Книжата на компаниите, свързани с подновяването на икономическата активност, записаха повишение на стойността си. Отново начело на ръстовете застанаха търговците на дребно, авиопревозвачите и круизните компании.  Акциите на United Airlines поскъпнаха с  близо 15%, тези на Kohl’s с 8,5%, а на Carnival Corp. с близо 16%.

За доброто настроение допринесе и изненадващият ръст в американската заетост. В петък министерството на труда на САЩ обяви, че икономиката е прибавила рекордните нови 2,5 млн. работни места през май.

Данните от петък помогнаха и за силните седмични ръстове на водещите индекси. Dow прибави 6,8%, а S&P 500 4,9%. От своя страна Nasdaq Composite се увеличи с 3,4%.

Междувременно от 23 март насам S&P 500 се покачи с над 46%, а Dow с над 50%. Тези ръстове до голяма степен се дължат на очакванията за бързо икономическо възстановяване.

„Изглежда най-бързият мечи пазар в историята беше последван от най-драматичното възстановяване в историята“, смята Марк Чайкин, главен изпълнителен директор на Chaikin Analytics. Според него, макар все още да има ръст на новите случаи на коронавирус в някои щати, инвеститорите виждат чашата наполовина пълна и гледат напред към идните 12-18 месеца.

Пазарите очакват и предстоящото в сряда решение на Фед за лихвената политика и последващата го пресконференция на гуверньора Джером Пауъл.

На стоковите пазари цената на петрола намалява осезаемо, въпреки че в събота ОПЕК и нейните съюзници, известни заедно като ОПЕК+, договориха удължаване на съкращенията на добива с още един месец. Сортът Брент губи 3,7% от стойността си до 40,73 долара за барел. Американският лек суров петрол WTI поевтинява също с 3,7% до 38,11 долара за барел.

Златото от своя страна поскъпва с 1,3% до 1705,1 долара за тройунция.

Доходността по американските държавни ценни книжа също намалява, като по 10-годишните и 30-годишните облигации е съответно 0,872% и 1,637%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, също намалява до 96,69 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още