IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 е на крачка от нов рекорд*

Широкият измерител S&P 500 остава почти без промяна, намирайки се едва на 0,2% от дневния си рекорд, достигнат през май

17:39 | 07.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите индекси на Wall Street започват борсовата сесия в понеделник без значителна промяна въпреки признаците за оптимизъм на фона на предстоящото икономическо отваряне.

Широкият измерител S&P 500 остава почти без промяна, намирайки се едва на 0,2% от дневния си рекорд, достигнат през май. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average пък напредва леко с 40 пункта. От своя страна технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се понижава с почти 0,1%.

Миналата седмица индексът напредна с 0,6%, с което за годината ръстът е от над 12%. Dow и Nasdaq също записаха ръстове.

Технологичните акции се търгуват без особен ентусиазъм в началото на сесията. Акциите на Zoom и Tesla поевтиняват с по над 1,3%. Тези на Amazon свиват стойността си с 0,3%, на Google с 0,1%, докато на Facebook поскъпват с 0,2%.

В петък стана ясно, че нивото на безработица в САЩ се забавя до 5,8% от 6,1%, като през май пазарът на труда е прибавил 559 хил. нови работни места. Данните бяха приети като достатъчно силни, за да поддържат доверието на инвеститорите в икономиката, но не и прекалено, за да накарат Федералният резерв да преосмисли паричната си политика.

Тази седмица инвеститорите ще са фокусирани върху инфлацията. В четвъртък ще бъде публикуван индексът за потребителските цени за май. През април той се увеличи с 4,2% на годишна основа, което е най-бързото повишение от 2008 г. ако цените продължават да растат толкова бързо, то Фед може да се наложи да се намеси.

През уикенда страните от Г-7 постигнаха споразумение за международна данъчна реформа, призовавайки големите световни корпорации да плащат най-малко 15% данък върху приходите си. Това е под първоначалното предложение на американската администрация за минимум 21%, което обаче не предизвика голям интерес сред останалите държави.

Очаква се мемеакциите също да продължат да са под светлините на прожекторите и през тази седмица. в понеделник интересът към тях остава висок, като книжата на GameStop поскъпват с 6,3%, тези на AMC със 17,7% и на BlackBerry с 5,2%. Те завършиха миналата седмица на червено на фона на волатилна търговия.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте до съответно 1,576% и 2,248%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, се понижава леко до 90,95 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола също не може да намери единна посока. Фючърсите върху американския сорт WTI поскъпва леко с близо 0,1% до 69,66 долара за барел. От своя страна тези върху международния бенчмарк Брент пък поевтиняват с над 0,1% до 71,8 долара за барел.

Цената на златото остава на практика без промяна на ниво от 1892,2 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още