IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След вяла сесия в петък S&P 500 пак остана в подножието на върха си от февруари

Големите технологични компании бяха под натиск в края на сесията

23:57 | 14.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Основните щатски индекси завършиха петъчната сесия почти без промяна, а S&P 500 отново не успя да надмине февруарския си рекорд. Трейдърите бяха под влиянието на смесени икономически данни и очакваха от Вашингтон информация за икономическите стимули, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 изгуби под 0,1% от стойността си и приключи седмицата на ниво от 3372,85 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite отписа 0,21% от стойността си и завърши деня на равнище от 11 019,3 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 34,3 пункта до ниво от 27 931,02 пункта.

Големите технологични компании бяха подложени на скромен натиск в края на днешната търговия, като книжата на Amazon, Alphabet и Apple поевтиняха със съответно 0,41%, 0,79% и 0,09%.

Цената на акциите на компании, които биха се възползвали от повторното отваряне на икономиката обаче, помогнаха за компенсиране на част от загубите. United Airlines, Delta и Southwest прибавиха най-малко по 0,5% към стойността си. Книжата на Carnival Corp и Norwegian Cruise Line поскъпнаха със съответно 1,6% и 2,6%. Цената на акциите на Nordstrom се повиши с над 2%.

Въпреки вялата търговия в петък всички основни индекси отвъд океана постигнаха седмичен ръст. S&P 500 прибави 0,64% за седмицата, като записа трети пореден седмичен ръст. Dow напредна с 1,8% тази седмица. Nasdaq се представи най-скромно с повишение от под 0,1% до затварянето на търговията в петък.

S&P 500 остана само на 0,6% от рекордния си връх. Индексът на по-широкия пазар премина рекордното си затваряне няколко пъти тази седмица, но не успя да го задържи до края на сесията.

В макроикономически план продажбите на дребно за юли са нараснали с 1,2%, съобщи министерството на търговията. Това е под очакванията на Dow Jones за 2,3%. Като се изключат автомобилите обаче, продажбите на дребно са нараснали с 1,9%, надвишавайки прогнозата за 1,2%.

Във Вашингтон конгресмените изглежда не могат да постигнат напредък по пакета от мерки за стимулиране на икономиката. Процесът може да продължи още няколко седмици, тъй като Сенатът е във ваканция до след Деня на труда, а членовете на Камарата на представителите вече напуснаха до края на месеца.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че няма да възобнови разговорите с републиканците по въпроса, докато те не повишат предложението за помощ с един трилион долара. Съветникът по икономическите въпроси на Белия дом Лари Къдлоу заяви пред CNBC, че администрацията и демократите са в безизходица.

„Предвид настоящата фискална безизходица, малко е вероятно потребителите да получат допълнителна фискална подкрепа през август. Няма нужда да казвам, че перспективите за септември ще зависят много от фискалната политика“, коментира Анета Марковска, главен икономист в Jefferies.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 0,711%, а тази по 30-годишните ДКЦ расте до 1,445%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижава с 0,24% до 93,11 пункта. Еврото поскъпва с 0,23% до 1,184 долара, а паундът прибавя 0,18% към стойността си до 1,309 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,28% до 106,62 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи заради притесненията, че търсенето ще се възстанови по-бавно от очакваното от блокадите заради COVID-19, а растящото предлагане помрачава оптимизма от намаляващите запаси от горива и суров петрол.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с десет цента до 44,86 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 23 цента от стойността си до 43,01 долара за барел.

Цената на златото записа най-лошата си седмица от март насам, тъй като повишаването на доходността по американските държавни ценни книжа и безизходицата по стимулите за американската икономика намалиха привлекателността на благородния метал.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 1% до 1949,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още