IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите отчети на Boeing и AMD помрачиха старта на сесията на Wall Street*

По-късно днес се очакват и отчетите на Apple, Facebook and Tesla

18:10 | 27.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват днешната редовна търговия на червена територия на фона на помрачените настроения сред инвеститорите заради слабите отчети на компании като Boeing и AMD, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива 444,03 пункта, или 1,44%, от стойността си, смъквайки се до ниво от 30 493,01 пункта. Широкият измерител S&P 500 отчита спад от 1,34% до 3798,02 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава със 146,47 пункта, или с 1,07%, до равнище от 13 479,60 пункта.

Boeing отчете рекордна загуба за 2020 г., както и пореден удар по продуктовата си гама. Компанията отново отложи дебюта на новия си самолет 777X заради коронавирусната пандемия и затегнатия регулаторен контрол. Boeing също така ще трябва да се раздели с 6,5 млрд. долара заради забавянето, става ясно от тримесечния отчет на компанията.

Допълнителните отписвания на средства увеличават нетната загуба на компанията за тримесечието до 8,4 млрд. долара от 1,01 млрд. долара през последното тримесечие на 2019 г. – подобаващ край за една от най-лошите години в столетната история на производителя. За цялата година загубата на компанията е от рекордните 11,9 млрд. долара.

Акциите на концерна поевтиняват с 6,7 на сто в първия час на сесията.

щатски щатски

В същото време акциите на AMD поевтиняват с повече от 7 на сто, след като производителят на чипове обяви приходи и печалба, които не успяват да отговорят на очакванията на анализаторите.

Акциите на Microsoft поскъпват с 2,8 на сто, след като технологичният гигант отчете рекордни тримесечни продажби, подкрепени от предизвиканото от пандемията търсене на видеоигри и ускореното възприемане на услугите за изчислителни облаци по време на здравната криза. Компанията заяви, че нетната ѝ печалба за второто фискално тримесечие е нараснала с над 30% до 15,5 млрд. долара. Приходите от продажби са се увеличили със 17% до 43,1 млрд. долара. Тези данни надхвърлят очакванията на Wall Street за нетна печалба от 12,6 млрд. долара и приходи от 40,2 млрд. долара, поясняват от FactSet. 

По-късно днес се очакват и отчетите на Apple, Facebook and Tesla. Книжата на производителя на iPhone поскъпват с 0,37 на сто, докато тези на Tesla прибавят 0,38% към стойността си. Цената на книжата на Facebook се понижава с 1,83%.

Инвеститорите обърнаха внимание и на политическите новини от САЩ. Късно снощи стана ясно, че американският сенат е потвърдил кандидатурата на Антъни Блинкен за държавен секретар на САЩ. С това на един от най-дългогодишните приближени на президента Джо Байдън бе дадена задачата да върне позициите на САЩ на международната сцена.

Номинацията на Блинкен, който е бивш заместник-държавен секретар и част от хората на Байдън в сенатската Комисия по външни работи, бе приета с 78 на 22 гласа във вторник. Той бе поредният представител от екипа по национална сигурност на новия президент, след като кандидатурите на новия директор на националното разузнаване Аврил Хейнс и министърът на отбраната Лойд Остин бяха потвърдени.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 1,021% и 1,787%.

Доларовият индекс отчита ръст в стойността от 0,54 на сто до 90,66 пункта.

На петролните пазари цената на сорта Брент се повишава с 0,18 на сто до 56,01 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 4 цента до 52,65 долара за барел.

При търговията с ценни метали златото поевтинява с 0,3% до 1844,90 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още