IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаби икономически данни тласкат американските индекси на червена територия*

Dow Jones губи 81 пункта от стойността си в началото на сесията

18:21 | 21.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси започват сесията с понижение след разочароващи данни за американската икономика. Wall Street продължава да следи и развитието на търговските преговори между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва спад от 81 пункта до ниво от 25 873,44 пункта, като акциите на Johnson & Johnson се представят най-зле. Широкият измерител S&P 500 отписва 0,49% от стойността си и достига равнище от 2771,64 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 0,73% до ниво от 7010,44 пункта.

Бизнес индексът на Федералния резерв във Филаделфия се понижи до 4,1 пункта през февруари, най-ниското му ниво от май 2016 г., след като през януари достигна 17 пункта. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха бенчмаркът да отбележи спад до 14 пункта.

В същото време поръчките на дълготрайни стоки през декември са се повишили с 1,2%, сочат данните на министерството на търговията. Поръчките за основни капиталови стоки обаче са намалели с 0,7%, докато анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха повишение с 0,2%.

HIS Markit съобщи, че Индексът на мениджърите по поръчките е намалял до 53,7 пункта през февруари, което е 17-месечно дъно спрямо 54,9 пункта миналия месец. HIS Markit допълни в комюнике, че участниците в допитването са посочили намаляването на търсенето от клиентите, свързано отчасти с несигурността на снабдителните вериги в промишлеността и безпокойството за перспективите пред световната икономика.

В същото време Индексът на потребителското доверие на Conference Board се понижи за втори пореден месец през януари, което е първата подобна губеща серия от началото на 2016 г.

Официални представители на Китай и САЩ се срещнаха отново във Вашингтон в четвъртък. Според първоначалните съобщения Вашингтон и Пекин са започнали да съставят меморандуми за разбирателство в областта на търговията. Представители и на двете страни се срещнаха за разговори тази седмица, а дискусиите на високо равнище ще се проведат в четвъртък и петък.

САЩ и Китай опитват да разрешат различията си в областта на търговията преди крайния срок на 1 март. Но в последно време все по-усилено се говори, че срокът може да бъде удължен, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че това не е „магическа дата“.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 2,684% и 3,033%.

На валутните пазари еврото поскъпва с 0,06% спрямо долара до 1,1341 долара за евро, след като допитване установи, че бизнес активността в еврозоната е останала изненадващо стабилна през февруари. Доларовият индекс, който измерва представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, записва минимално повишение от 0,03% и достига 96,48 пункта. Спрямо йената доларът поевтинява с 0,16% до 110,68 йени за долар.

Цените на петрола се движат около връхната си точка през 2019 г., подкрепени от намаляването на предлагането от ОПЕК и американските санкции срещу Венецуела и Иран, но ръстът е ограничен заради забавянето на растежа на световната икономика.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва до 57,06 долара за барел, след като отбеляза нов връх от 57,61 долара за барел за 2019 г. по-рано през деня. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент отписват 9 цента от цената си до 66,99 долара за барел след пика за 2019 г. от 67,38 долара за барел, достигнат в сряда.

Американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,91% до 1335,50 долара за тройунция, отстъпвайки от 10-месечния връх от предишната сесия.

*Материалът е актуален към 17,20 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още