IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният отчет на Goldman Sachs тласка Dow Jones до нов исторически връх*

Компанията обяви по-добри резултати от очакванията благодарение на подразделението си за инвестиционно банкиране

18:19 | 16.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average достигна нов рекорд в началото на сесията във вторник, след като книжата на Goldman Sachs поскъпнаха благодарение на обявяването на по-силни от очакванията резултати за второто тримесечие, предава CNBC.

Индексът, включващ 30 компании, достигна 27 388,57 пункта за първи път в историята си малко след началото на сесията, след което отбеляза леко понижение до ниво от 27 372,36 пункта. Широкият измерител S&P 500 започва търговията с минимален спад от 0,04% до ниво от 3013,12 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite отписва 0,06% и достига равнище от 8253,89 пункта.

Силните резултати на Goldman Sachs се дължат на подразделението за инвестиционно банкиране и търговия на компанията. Книжата на Goldman поскъпват с 2,3%. Основните американски индекси обаче остават на нивото си от края на предходната сесия заради спадовете при J.P. Morgan Chase и Johnson & Johnson.

Цената на акциите на J.P. Morgan Chase се понижава с 0,2%, след като банката снижи прогнозата за нетните си приходи лихви през 2019 г. Прогнозираният спад помрачи по-добрите й от очакванията резултати за второто тримесечие.
Същевременно книжата на Johnson & Johnson поевтиняват с 1,3%, въпреки че компанията обяви ръст с 42% на печалбата си през предходното тримесечие.

До този момент малко над 5% от компаниите от S&P 500 са обявили резултатите си за тримесечието между април и юни, сочат данни на FactSet. От тях над 85% са публикували по-силни от очакванията отчети.

Инвеститорите ще приветстват силното начало на сезона на отчетите, но прогнозите за корпоративните печалби остават мрачни. Анализатори очакват печалбата на компаниите от S&P 500 да е намаляла с 3% през второто тримесечие, показват данните на FactSet.

„Ключовият въпрос през този сезон на отчетите е дали несигурността в търговията ще накара компаниите да намалят разходите и инвестициите дотолкова, че това да започне да натежава върху печалбите им“, казва Том Есей, основател на компанията Sevens Report. „Ако стане ясно, че и други компании освен съсредоточените върху Китай индустриални компании започват да стават по-консервативни, това ще се окаже голям негатив за бъдещите резултати“, допълва той.

United Airlines и CSX са сред компаниите, които трябва да обявят резултатите си след края на търговията във вторник. Morgan Stanley, BlackRock и American Express ще публикуват отчетите си по-късно тази седмица.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа расте до съответно 2,124% и 2,632%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,40% до ниво от 97,30 пункта. Еврото поевтинява с 0,36% до ниво от 1,1217 долара. Паундът губи 0,87% от стойността си спрямо щатските пари до ниво от 1,2405 долара, което е най-ниското му ниво от април 2017 г. Причината за срива на британската валута са слабите данни за британската икономика и нарастващите опасения от хаотичен Brexit в края на октомври. Спрямо йената доларът поскъпва с 0,32% до ниво от 108,24 йени.

На стоковите пазари цената на петрола се стабилизира, тъй като възобновяването на добива в Мексиканския залив след урагана „Бари“ и ръстът на американските доставки на шистов петрол компенсират напрежението в Близкия изток.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 16 цента до 66,32 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписват 8 цента от стойността си до 59,50 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняват минимално до 1411,7 долара за тройунция.

*Материалът е актуален към 17,25 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Могъществото на Доналд ще остане в историята на финансовите пазари навеки.Интересно - до колко пункта ще стигне дядо Дау, воден от могъщата десница на този велик човек? 35 000? 40 000?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още