IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният долар вече не е толкова добър за САЩ

Мнозина обсъждат въпроса дали САЩ трябва да преследват по-силен или по-слаб долар, или дали това изобщо има значение

20:11 | 17.03.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Може би никой друг израз на икономическия жаргон не обърква толкова, колкото терминът „силен долар“. Изразът предполага сила, с която САЩ грубо задминава икономическите си съперници.

Всъщност силата на долара просто означава покупателната сила – по-силният долар позволява на гражданите и бизнесите в САЩ да купуват повече неща от чужбина, а по-слабият долар им помага да продават повече неща на международните клиенти, пояснява финансовият колумнист на BloombergView Ноа Смит. Ако искате да продавате повече в чужбина - слабият долар е сила.

Много хора обсъждат въпроса дали САЩ трябва да преследват по-силен или по-слаб долар, или дали това изобщо има значение. Самият президент Доналд Тръмп очевидно няма ясно мнение по темата и не мога да го обвинявам, пише Смит. Въпросът е наистина труден.

Преследването на по-силен долар означава, че САЩ искат да купуват повече неща, докато преследването на по-слаб означава, че иска да продава повече неща. В момента САЩ купуват много повече, отколкото продават:

Това означава, че чужденците акумулират финансовите пасиви на САЩ. Те държат долари, държавни облигации и други. Ако искат, могат да ги разменят за произведени в САЩ стоки и услуги. Затова търговският дефицит е начин САЩ да консумират и инвестират повече днес за сметка на бъдещите инвестиции и потребление.

Ако САЩ взимаха заеми отвън, за да инвестират у дома, както правят много развиващи се държави, това не би било тревожно – повече инвестиции днес означават по-богата страна утре. Но явно не това се случва. През 90-те и началото на новия век САЩ инвестират исторически нормален дял от брутния вътрешен продукт. Това десетилетие обаче търговският дефицит остава висок, а инвестициите са много по-ниски от нормалното:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 20 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Всеки път, когато човечеството е забравяло простият принцип, че курсът на една валута се определя от състоянието на икономиката, а не от това колко банкноти може да напечата централната банка, са настъпвали кризи. А състоянието на икономиката се определя от тези, които произвеждат стоките, които се купуват с пари, а не от тези, които произвеждат парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Ха,ха! Какво стана сега господа икономисти и финансисти? Май започнахте да ги бъркате вече понятията. Да не се окаже, че слабият долар е силният долар или - не дай боже, че няма никакво значение! Май започват да издишат най-новите и съвременни икономически теории, защото вече изпробвахме почти всичко без някакъв особен ефект. Защо се получава така,а? Май в сложното уравнение на икономиката, производството и пазарите парите не играят чак толкова важна роля, колкото им се приписва напоследък ?!? Дали пък не е време да си припомним старите и отхвърлени виждания и да си зададем въпроса защо на времето точно банкерите са нарекли скъпите валути "силни", а евтините "слаби". Може пък да са имали нещо предвид хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
kloynat
преди 7 години
силен слаб долар боли ги фара щатите чичо сам нали печатарницата е при тях а и да не забравяме че и бухалката е в тях много важно нещо които не слушка му режат ушичките еееееее станаха наи великата държава а които си няма работа може да разтяга локуми колкото си иска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още