IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин призова света да се откаже от манталитета на Студената война

Китайският лидер намекна за желанието си да възстанови диалога на високо ниво с идващата администрация в САЩ

21:30 | 25.01.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайският президент Си Дзинпин призова света да се откаже от „идеологическите предразсъдъци“ и „остарелия манталитет от Студената война“, като сигнализира, че Китай ще продължи да върви по своя път, независимо от критиките на Запада, пише Bloomberg.

От жизненоважно значение е да останем ангажирани с международното право и международните правила, „вместо с надмощие“, каза китайският лидер по време на участие в онлайн събитието Davos Agenda в първото си изявление от влизането на Джо Байдън в Белия дом.

 „Конфронтацията ще ни доведе до задънена улица“, каза той и призова за връщане към взаимното уважение, което ще помогне за възстановяването от пандемията.

„Изграждането на малки кръгове и започването на нова студена война, отхвърлянето, заплашването или сближаването на други, умишленото отделяне, прекъсване на доставките или санкции, както и създаване на изолация или отчуждение, само ще тласнат света към разделение и дори конфронтация“, изтъкна китайският държавен глава.

Речта на Си Дзинпин беше широко очаквана заради тона, който ще зададе за отношенията между най-големите световни икономики през следващите четири години. Въпреки че той не спомена името на Байдън, много от коментарите му бяха явно насочени към новата администрация на САЩ.

Китайският президент повтори много от същите точки за мултилатерализъм и отношения без печеливша и губеща страна, които той използва в последното си обръщение в Давос преди четири години, дни преди встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Но също така Си Дзинпин сигнализира, че не възнамерява да промени курса в лицето на натиска на САЩ.

„Всяка държава е уникална със собствената си история, култура и социална система и никоя не превъзхожда другата“, каза Си и се обяви срещу налагането на „йерархия на човешката цивилизация“ или налагането на собствени системи над други.

Китайските лидери отдавна са приели Давос като форум за демонстриране на икономически реформи, като същевременно заобикалят трудни въпроси за политиката.

Си сигнализира за желанието си да остави настрана политическите въпроси, които са довели до влошаване на връзките със западните страни.

Желанието на китайският президент да остави настрана политическите различия няма да бъде лесна задача. По време на кампанията си Байдън каза, че политиките на Китай относно „лагерите за превъзпитание“ в Синцзян са „недобросъвестни“ и дори нарече Си „бандит“. Европейският съюз също официално определи Китай като „системен съперник“ през 2019 г., въпреки че подписа инвестиционна сделка с азиатската държава в последните дни на 2020 г.

Личен диалог

По време на обръщението Си намекна за желанието си да възстанови диалога на високо ниво с идващата администрация в САЩ, призовавайки страните да „засилят политическото доверие чрез стратегическа комуникация“. Китайският лидер успя да изгради сърдечни лични отношения с Тръмп, дори когато двете сили влязоха в търговска война. Това усилие започна с пътуване до имението на бившия президент през април 2017 г. и доведе до диалог, които в крайна сметка се разпадна в хода на президентството на Тръмп.

Когато Байдън положи клетва, компании като Huawei Technologies бяха засегнати от ограничения на износа и мита, наложени върху продукти за почти 500 млрд. долара. Въпреки че Байдън засега не е давал подробности за това как ще се справи с тези и други точки, той е сигнализирал за преминаване от конфронтация към конкуренция.

В речта си Си избяга от триумфалния тон, характерен в някои от обръщенията му в родината му през последните години. В реч през септември миналата година той каза, че пандемичният отговор на Китай демонстрира „превъзходството“ на китайската политическа система. В други той твърди, че „Китай се приближава до центъра на световната сцена“.

Все пак президентът говори от силна позиция - Китай е единствената голяма икономика, която отчита растеж на фона на пандемията миналата година, а икономистите прогнозират разширяване от 8,3% тази година в сравнение с 4,1% в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
В реч през септември миналата година той каза, че пандемичният отговор на Китай демонстрира превъзходството на китайската политическа система...Иска му се. Точно това не демонстрира, по-скоро демонстрира тоталитарният и характер, който трудно може да е някакъв пример на когото и да е по света.Дори и на икономическият фронт е твърде рано да се коментира дали има предимство тази система,прекалено назад са все още Китай, имат БВП на галва от населението повече от три пъти по-нисък от този на развитите западни държави и доста по-нисък дори от този на България.И в крайна сметка и на него смятам,че с тази сегашната система и на този фронт ще я окъста в рамките на следващите 5-10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 3 години
хахаха добрия Дзинпин и лошия Запад. А къде е диалога с Хонконг и Тайван? А за конфронтацията с Индия? А за Тибет? А за строенето на острови в морето и разширяването на територии? А за това че милиони европейци и американци останаха без работа за да се премести производството в Китай щото милиард и половина бяха на ориз, за модерни технологии мислеха правата лопата. Много бързо се забравиха малките китайчета. Щом не искат да се демократизират, тогава Запада ще стане авторитарен като тях, за да е честна битката и диалога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
упс, териториални води.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Другарят Си даде на военнте си право да атакуват янките по свое усмотрение,ако те полазят в техните териториални войни.До сега нямаха такова право.Чудех се, как Инвестора ще замаже този факт с друг "подобен".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още