IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли златото отново в хедж?

Инвестиция на Palantir в златни кюлчета повдига въпроси за дребните спестители

20:06 | 27.08.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Какво е това, което Palantir Technologies знае, a останалите не знаем? Доста много, ако съдим по броя на правителствата, които са готови да платят за анализирането на данни от американската високотехнологичната компания, пише Стефан Уагстил за Financial Times.

И така, какъв извод трябва да си направим от покупката на Palantir през август на злато за 50,7 милиона долара? Компанията купи слитъци при положение, че пазарът на благородни метали в момента далеч не блести.

Любопитно е, че компанията не вложи парите си в златен фонд или друг финансов инструмент на базата на злато, а в изключително сигурните кюлчета от по 100 унции, както заяви „в сигурно съоръжение на трета страна, разположено в североизточната част на САЩ“.

Palantir даде ясно да се разбере, че тези решения се ръководят от възгледа, че светът става все по-опасен - или поне че икономическите и финансовите перспективи изглеждат по-малко предсказуеми. Както каза главният й оперативен директор Шям Санкар: „Трябва да сте подготвени за бъдеще с повече неочаквани събития от типа черен лебед“.

Инвестицията бързо разпали интернет с теории на конспирацията. „Един от най-големите клиенти на Palantir е ЦРУ... Сигурен съм, че имат някаква вътрешна информация за това, което предстои да се случи“, се казва в един пост в социалната мрежа Reddit.

Трябва да поставим това в контекст. 50,7 млн. долара не са много за Palantir, като се има предвид, че тя имаше кешови резерви от 2,3 млрд. долара в края на март. Също така, макар че съоснователят милиардер Питър Тийл е технологичен инвеститор със звезден статус, няма гаранция за финансов успех на Palantir. Тя все още прави загуби близо две десетилетия след основаването си. Ако основният й бизнес не е печеливш, защо Palantir трябва да е добра в залагането на злато?

Но въпреки това благородният метал наистина може да си заслужава да бъде разгледан. За радост на златните маниаци, миналата година металът реагира по традиционен начин на настъпването на пандемията, като предложи безопасно убежище, както през вековете. С оттеглянето на инвеститорите от финансовите пазари и срива на глобалните акции, златото скочи от 1558 долара за тройунция в края на 2019 г. до рекорд от над 2000 долара през август 2020 г.

Оттогава, тъй като разпространението на ваксините позволи на световната икономика да се възстанови, инвеститорите се втурнаха обратно към акциите, водени от подновения ангажимент на централните банки да поддържат лихвите изключително ниски. Златото падна до около 1800 долара за тройунция.

Засилваща натиска надолу върху златото е нарастващата загриженост за инфлацията, особено в САЩ, където на годишна база тя скочи от едва 1,4% през януари до 5,4% през юли. Централните банкери казват най-вече, че това е еднократен отговор на постпандемичните затруднения и прекъсванията при доставките.

Но има сигнали, че недостигът на работна ръка тласка нагоре заплатите - повишения, които трудно биха могли да се обърнат. Те биха били добре дошли по отношение на намаляването на глобалното икономическо неравенство, но ще вдигнат общото ниво на цените, рискувайки постоянната инфлация.

Ако централните банки реагират по учебник, като покачат лихвените проценти, облигациите ще започнат да генерират по-висока доходност, правейки златото (и други активи без доход) по-малко привлекателни. Следователно не е изненадващо, че консенсусните пазарни перспективи за златото са в най-добрия случай плоски. JPMorgan вижда „продължаваща меча перспектива за цените на златото през следващите тримесечия“. А Goldman Sachs казва, че за суровините като цяло „тенденцията не е на наша страна в момента“.

Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Тъй де, всикото кеш у шиткой! Модерно, куул, само там. Ако всички наивници изчезнат, след като се струти системата (а то е математически неизбежно), то светът ще стане по-добро място..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Ivel
преди 2 години
Шиткойна си е шиткойн, каквото и да означава това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Пеше, а къде остана шиткойна?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още