IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси започват сесията с ръст в очакване на две важни събития*

Очаква се днес Фед да обяви решението си за лихвените проценти, а ръководители на големи технологични компании ще бъдат изслушани в Конгреса

18:10 | 29.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Основните щатски индекси започват сесията с лек ръст, а инвеститорите очакват изслушването пред антикорупционната комисия в Конгреса на големи технологични компании и последното решение за политиката на Федералния резерв на САЩ, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 0,29% към стойността си и достига ниво от 26 458,52 пункта.

Широкият измерител S&P 500 напредва с 0,68% до равнище от 3240,41 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва ръст от 0,96% и достига ниво от 10 501,02 пункта.

Фед ще приключи двудневната си среща в сряда и ще публикува изявление, а малко по-късно гуверньорът Джером Пауъл ще даде пресконференция. 

Очаква се централната банка да запази краткосрочните си лихвени проценти непроменени на ниво близо до нула, за да подкрепи икономиката на САЩ, която още се бори с коронавирусната пандемия. Във вторник Фед обяви, че ще удължи извънредните си програми за кредитиране до края на 2020 г.

„Пазарите продължават да очакват ултра-благоприятна политика от Фед и Фед вероятно няма да разочарова на тази среща“, коментира Бил Калахан, инвестиционен стратег в Schroders. „Тъй като все още сме в центъра на пандемията, единственият въпрос за инвеститорите е доколко мека ще бъде Фед“.

В същото време главните изпълнителни директори на Amazon, Apple, Facebook и Alphabet ще свидетелстват пред антитръстовата подкомисия по-късно в сряда след едногодишно разследване на антиконкурентните им практики. Инвеститорите ще следят как големите технологични компании ще се справят с антитръстовите предизвикателства от регулаторите.

Книжата на големите технологични компании са сред най-добре представящите се тази година. Facebook и Alphabet са прибавили по над 12% към стойността си от началото на годината преди сесията в сряда. Книжата на Amazon поскъпнаха с 62,4% през същия период, а цената на акциите на Apple се повиши с 27%.

Тази седмица е най-натоварената от сезона на корпоративните отчети, като General Electric и Boeing обявиха данните си за последното тримесечие. GE обяви по-силни от очакванията приходи, в резултат на което книжата й поскъпват с 0,4%. Boeing обяви по-голяма от очакванията загуба.

Книжата на Advanced Micro Devices прибавят над 10% към стойността си, след като производителят на чипове обяви по-добра от очакванията тримесечна печалба и направи оптимистични прогнози за годината.

Starbucks отбеляза загуба през фискалното си трето тримесечие, но най-голямата верига кафенета в света повиши прогнозите си за настоящото тримесечие, с което книжата й поскъпват с над 3%.

„Ясно е, че най-лошото за корпоративните печалби е приключило. Но темпът на възстановяването все още зависи от пътя на вируса и допълнителните стимули от държавата“, коментира Дейвид Лефковиц, ръководител на капиталовите пазари за Северна и Южна Америка в UBS Global Wealth Management.

„Според нас това ще е много важно, тъй като редица компании изтъкват важността на подкрепата от правителството за възстановяването и бизнесът очаква, че ще е необходима още подкрепа“, допълва Лефковиц.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 0,586% и 1,242%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижава с 0,29% до ниво от 93,42 пункта. Еврото поскъпва с 0,44% до 1,177 долара, а паундът е нагоре с 0,38% до 1,298 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,16% до 104,91 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола се повишават, след като доклад за индустрията показа, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели противно на очакванията, което дава стимул на пазара на фона на рекордния ръст на случаите на коронавирус в САЩ и в други страни.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 53 цента до 43,74 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 36 цента към стойността си до 41,39 долара за барел.

Цената на златото остава стабилна на фона на безпокойството от растящите случаи на COVID-19 и очакванията за възможна инфлация заради новите мерки за стимулиране на икономиката, които подкрепят благородния метал.
Американските фючърси върху златото поскъпват с 0,2% до 1948,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,15 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още