IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси започват седмицата със спадове, помрачени от страха от рецесия*

Wall Street се готви да загърби най-лошото си първо полугодие от десетилетия насам

18:18 | 27.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски борсови индекси започват първата сесия за седмицата с понижения, докато инвеститорите продължават да гледат с тревога към прогнозите за рецесия и агресивното затягане на паричната политика на редица централни банки, в това число и на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Wall Street се готви да приключи най-слабото си първо полугодие от десетилетия насам, което беше помрачено от новите коронавирусни огнища в Китай, нарушените вериги на доставка, ускоряващата се инфлация и старта на покачване на лихвите.

Показателят Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,21 на сто до 31 435,46 пункта.

Измерителят S&P 500 записва спад от 0,38% до 3896,98 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite изтрива 98,82 пункта, или 0,85%, от стойността си, смъквайки се до равнище от 11 508,80 пункта.

Акциите на круизните компании оглавяват спадовете в началото на редовната търговия в понеделник. Книжата на Royal Caribbean и Carnival поевтиняват с по над 5%, докато тези на Norwegian Cruise изтриват около 4 на сто от стойността си.

Енергийните компании са едни от малкото компоненти в S&P 500, които отчитат ръстове. Акциите на ConocoPhillips, EOG, Pioneer Natural и Occidental Petroleum поскъпват съответно с 2,21%, 2,6 на сто, 2,5% и 2,87 на сто. Цената на книжата на ExxonMobil и Chevron се покачва съответно с 1,99% и 1,59 на сто. Акциите на Devon поскъпват с 5,47 на сто.

Расте цената и при книжата на повечето фармацевтични компании. Акциите на Eli Lilly, Pfizer и AbbVie поскъпват съответно с 1,53%, 0,8 на сто и 1,78%.

щатски щатски

Цената на акциите на Alphabet се понижава с 0,41%, след като стана ясно, че датски конкурент в сферата на онлайн обявите за работа е завел антимонополен иск срещу онлайн търсачката на групата пред регулаторите в Европейския съюз. Той обвинява Google, че несправедливо е облагодетелствало собствената си услуга за търсене на работа.

Пазарните участници продължават да анализират ситуацията и да търсят признаци за предположението, че най-лошото за акциите вече е преминало след поредицата от ралита. Очаква се ново поскъпване на книжата през тази седмица, тъй като инвеститорите ребалансират своите активи във връзка с края на тримесечието.

Пазарната волатилност все още не е приключила обаче, предупреди в бележка до клиенти борсовият стратег в UBS Кристофър Суон.

„Опасенията, които накараха индекса да попадне на територията на мечия пазар по-рано през юни, не са изчезнали – включително притесненията относно темпа на покачване на лихвите, заплахата от рецесия и политическите рискове“, посочва анализаторът. „Въпреки че най-вероятният сценарий според нас би включвал икономическо меко кацане и стабилизиране на пазара, настроенията вероятно ще останат непостоянни“, добавя той.

В събота Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за ръста на американската икономика поради агресивното повишаване на лихвите, но предсказа, че САЩ ще избегнат рецесията. Сега МВФ очаква икономиката на САЩ да отбележи ръст от 2,9% през 2022 г., в сравнение с априлската прогноза за ръст от 3,7%. Освен това институцията понижи прогнозата си за икономическия растеж през 2023 г. до 1,7%, от предишната прогноза от 2,3%.

В рамките на миналата седмица управителят на Фед Джером Пауъл заяви пред Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите, че агресивното покачване на лихвите, за да се озапти инфлацията, може да доведе до ръст в безработицата. „Има риск безработицата да нарасне от това, което (сега) е историческо дъно", заяви Пауъл. Той обясни, че лихвените увеличения са „с дизайн, който забавя растежа до по-устойчиво ниво и дава възможност на предлагането да навакса".

На фона на тези коментари и новини доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства съответно до 3,162% и 3,294 на сто.

Доларовият индекс отчита спад в стойността от 0,33% до 103,84 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент нараства с 0,66% до 113,9 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поскъпват до 108,5 долара за барел.

При търговията с благородни метали цената на златото нараства с 0,3% до 1835,8 долара за барел.

*Информацията е актуална към 17:45 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Julius_BG
преди 1 година
Е, хубава работа! Нали до вчера писахте, че драмите на крипто-пазара щели да останат локализирани и нямало да се пренесат на фондовия? :-) п.п. И каква е тая цена на златото - 1835,8 долара за БАРЕЛ - :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още