IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси записаха второ поредно силно представяне

Технологичният сектор изведе S&P 500 и Nasdaq към ръст във вторник, Dow Jones се задържа около равнището си от понеделник

23:55 | 15.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Основните щатски индекси продължиха силното си представяне от предходната сесия благодарение на ръстовете на широкия пазар и стабилните икономически данни, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,5% и завърши сесията на ниво от 3401,20 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite прибави 1,2% към стойността си, завършвайки деня на равнище от 11 190,32 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average е нагоре само с 2,27 пункта на ниво от 27 995,60 пункта, след като по-рано през деня добави 237 пункта.

Книжата на Microsoft поскъпнаха с 1,6%. Цената на акциите на Amazon и Alphabet нарасна с по 1,7%. Netflix прибави 4,1% към стойността си, а Facebook е нагоре с 2,4%. В същото време цената на акциите на Tesla се изстреля със 7,2%, след като в понеделник прибави над 12%. Днес е вторият пореден ден на силно представяне на големите технологични компании след силните разпродажби миналата седмица, които подложиха на натиск по-широкия пазар.

Други части на пазара също допринесоха за ръстовете във вторник. Секторите на недвижимите имоти и на комуналните услуги в S&P 500 са нагоре със съответно 1,4% и 0,7%. Секторите на суровините, индустрията и здравеопазването също постигнаха ръст.

Индексите отвъд океана бяха подкрепени и от данните за първи ръст на продажбите на дребно в Китай за годината. Националната статистическа служба на страната съобщи, че продажбите на дребно са нараснали с 0,5% през август.

Това поставя Китай „на пътя към връщане до нивата на растеж отпреди коронавируса до края на годината“, казва Джулиан Евънс-Притчард, старши икономист за Китай в Capital Economics. „Продажбите на дребно преминаха нивата от 2019 г. за първи път от началото на пандемията от COVID-19, а инвестициите и ръстът на промишлеността са продължили да се засилват“ миналия месец, допълва той.

В САЩ индексът Empire State Manufacturing достигна ниво от 17 пункта през септември, отскачайки от 3,7% през август. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха индексът да достигне ниво от 7 пункта.

Вниманието на трейдърите е насочено и към заключителното заседание от двудневната среща на Федералния резерв в сряда.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до ниво от съответно 0,681% и 1,433%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, постигна лек ръст от 0,05% до ниво от 93,1 пункта. Еврото поевтиня с 0,19% до 1,185 долара, а паундът поскъпна с 0,35% до 1,289 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,26% до 105,44 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши с близо 3%, подкрепена от нарушаването на доставките заради урагана в САЩ, но възникват притеснения за търсенето, тъй като енергийната индустрия прогнозира по-бавно от очакванията възстановяване от пандемията.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 92 цента към стойността си до 40,53 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 1,02 долара до 38,28 долара за барел.

Американските фючърси върху златото са нагоре с 0,1% до 1966,20 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още