IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси са напът да запишат силен месечен ръст през ноември*

Основните индекси отвъд Окена започват със спад последната сесия за месеца

18:25 | 30.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси започват последния ден от ноември със спад, но са напът да запишат силен месечен ръст, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 391,20 пункта от стойността си до ниво от 29 511,89 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,98% и достига равнище от 3602,70 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 1,06% до ниво от 12 071,21 пункта.

Salesforce и Honeywell тласкат Dow надолу, а книжата им се обезценяват съответно с 4% и 1,9%. Енергетиката и потребителските стоки от неосновна необходимост се представят най.слабо в S&P 500 със спад от съответно 1,3% и 0,95%.

Пазарните нагласи бяха охладени, след като Ройтерс съобщи, че администрацията на Тръмп обмисля да сложи в черния си писък водещият китайски производител на чипове SMIC, както и националния производител на петрол и газ CNOOC. Ходът ще ограничи достъпа им до американски инвеститори и ще ескалира напрежението с Китай преди избраният за президент Джо Байдън да встъпи в длъжност.

Dow е нараснал с 11,9% от началото на месеца и е напът да регистрира най-доброто си месечно представяне от януари 1987 г., тъй като обещаващите развития около ваксините засилиха доверието в гладкото повторно отваряне на икономиката. S&P 500 и Nasdaq са прибавили съответно 10,8% и 11,9% към стойността си през ноември и са напът да запишат най-големия си месечен ръст от април насам.

Цикличните сектори бяха двигателят на ралито на пазара през ноември след положителни новини за ваксини. Енергетиката, която е най-големият губещ през 2020 г., прибави 33,8% към стойността си този месец, а финансовият, индустриалният сектор и суровините постигнаха ръст от най-малко 13 на сто през този период.

Компаниите с малка пазарна капитализация бяха на гребена на вълната този месец, след като инвеститорите се насочиха към имена с подтисната стойност. Индексът Russell 2000 е нараснал с 20,6% от началото на ноември и е напът да запише най-добрия си месец в историята.

„Това рали е забележително, тъй като преминаването от растеж към стойност продължава да набира инерция въпреки негативните новини за растящите случаи на COVID в страната и повторното налагане на блокади в различни части“, коментира Крис Закарели, главен инвестиционен директор в Independent Advisor Alliance.

Над 266 хил. души са починали от коронавирус в САЩ, а над 13 млн. случая са били потвърдени в страната, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“. Д-р Антъни Фаучи, главен експерт по инфекциозни болести в САЩ, заяви в неделя, че страната се насочва към тежък период на пандемията, в който ще са необходими ограничения и съвети за пътуванията.

В петък окръг Лос Анджелис в Калифорния издаде нови препоръки хората да си останат вкъщи, тъй като случаите в най-гъстонаселения окръг в страната растат. Същевременно държавните училища в Ню Йорк ще започнат повторното си отваряне на 7 декември.

Но Moderna съобщи в понеделник, че нови данни от изпитанията са показали, че кандидатът й за ваксина срещу COVID-19 е ефективен на над 94%. Компанията допълни, че планира да поиска от Агенцията по храните и лекарствата извънредно разрешение за използване по-късно днес. Книжата на Moderna поскъпват със 17%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 0,845% и 1,579%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава леко до 91,78 пункта. Еврото поевтинява с 0,01% до ниво от 1,196 долара, а паундът поскъпва с 0,21% до 1,334 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,16% до 104,24 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола намалява на фона на несигурността дали ОПЕК+ ще се договори за удължаване на големите съкращения на добива по време на разговорите тази седмица, но надеждите за ваксина са причина основните сортове петрол да поскъпнат с над една пета през ноември.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за януари, договор, който изтича в понеделник,  поевтиняват с 45 цента до ниво от 47,73 долара за барел. По-активно търгуваният контракт Брент с доставка за февруари е надолу със 79 цента до 47,46 долара за барел.

Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за януари поевтиняват с 26 цента до 45,28 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,4% до 1780,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,30  часа българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още