IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси пренебрегват Covid рисковете и започват август с ръстове*

Акциите на Amazon поскъпват, възстановявайки се частично от над 7-процентния спад в петък

17:05 | 02.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските индекси откриват първата сесия за август с ръстове, като Dow се доближава до своето най-високо ниво, изоставайки с около процент, съобщава CNBC.

Инвеститорите продължават да претеглят рисковете за икономиката около разпространението на делта варианта на коронавируса.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва със 120,77 пункта, или с 0,35%, до ниво от 35 056,24 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,49% до 4416,67 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се покачва с 0,60 на сто до 14 760,10 пункта.

Акциите на Carnival Corp. поскъпват с 1,3 на сто, след като в часовете преди старта на редовната търговия фючърсите по тези книжа поскъпнаха с около 3%.

Ръстове в стойността отчитат и акциите на инвестиционните банки Morgan Stanley и Bank of America. Книжата на компаниите от авиоиндустрията също поскъпват.

щатски щатски

Акциите на Caterpillar прибавят 1% към стойността си.

„Вярваме, че повторното отваряне и възстановяването на икономиката продължава и това ще продължава да оказва благоприятно влияние върху акциите“, пише в бележка до клиентите Марк Хафеле, инвестиционен мениджър в UBS. „Очакваме S&P 500 да достигне ниво от 4650 пункта през юни следващата година срещу 4395 пункта сега. Но виждаме най-голям ръст при цикличните части на пазара, в това число енергийния сектор, финансите и японските акции“, добавя той. 

Оптимизмът на инвеститорите е подкрепен и от новината, че Сенатът финализира двупартийния проектозакон, в който влизат и 550 млрд. долара нови разходи през следващите пет години.

През юли Nasdaq прибави 1,2% срещу 1,3 на сто за Dow Jones Industrial Average, докато S&P 500 записа месечен ръст от 2,3 на сто.

САЩ отчитат над 72 хил. нови случая на коронавирус за последните седем дни, като подобни нива не са регистрирани от февруари тази година. Въпреки опасенията около пандемията обаче акциите се търгуват при най-високите си стойности през изминалата седмица.

Последните данни за американската икономика продължават да влияят на търговията с акции. Брутният вътрешен продукт на страната за второто тримесечие нарасна с 6,5% на годишна база след ревизирани 6,3% за първото тримесечие, като това е по-малко от очакваните от икономистите 8,4%.

След като в петък акциите на Amazon поевтиняха със 7,6% заради разочароващите приходи, цената на книжата на гиганта в онлайн търговията на дребно прибавят 0,50% към стойността си на старта на днешната сесия.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 1,215 на сто и 1,889%.

Доларовият индекс записва спад от 0,21% до 91,98 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент се понижава с 0,89 на сто до 74,74 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI отчита спад от 1,03% до 73,19 долара за барел.

Цената на златото се понижава с 0,4% до 1810,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:35 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още