IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси отново са под натиск заради растящата доходност по облигациите*

Dow Jones единствен от основните индекси отвъд Океана не се вписва в низходящата тенденция в началото на сесията в сряда

18:03 | 03.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Технологичният сектор дърпа надолу широкия измерител S&P 500 в началото на търговията в сряда на фона на растящата доходност от държавните облигации, а компании, обвързани с възстановяването на икономиката, осигуряват известна подкрепа на пазара, предава CNBC.

S&P 500 започва сесията със спад от 0,51% до ниво от 3850,47 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 1,35% до равнище от 13 177,36 пункта. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average не се вписва в низходящата тенденция и прибавя 0,16% към стойността си до ниво от 31 446,34 пункта, подкрепен от скока на акциите на Boeing с 3%.

Спадовете се случват, тъй като доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа продължава да расте. Бенчмарковата ставка скача с над седем базисни пункта до 1,486%. Доходността по 30-годишните облигации също се повишава до 2,277%. Продължаващият ръст на доходността от държавните облигации създава опасения за стойността на акциите и повишаване на инфлацията.

„Доходността няма да намалее при този пазар“, коментира Джим Крамър пред CNBC.

По-високата доходност по облигациите може да нанесе особено тежък удар на технологичните акции, тъй като те разчитат на лесното кредитиране за по-висок растеж.

Американският президент Джо Байдън каза късно във вторник, че САЩ ще имат достатъчно големи наличности от ваксини срещу коронавирус за ваксинирането на всички пълнолетни граждани на страната до края на май. Това би било с два месеца по-рано от планираното. Разпространението на ваксините е от ключово значение за връщането на американците на работа и за възстановяване на икономиката.

Растящият оптимизъм за разпространението на ваксините предизвиква рали при циклични акции. Книжата на American Airlines поскъпват с 4%, а тези на Carnival и Norwegian Cruise Line прибавят около 6% към стойността си. Енергийният сектор постига ръст от 2%.

„Макар че S&P 500 вероятно ще бъде изправен пред насрещни ветрове заради слабостта на технологичния сектор, по-голямата останала част от пазара всъщност се представя доста добре“, казва Том Есей, основател на компанията Sevens Report. „Като цяло повечето нетехнологични акции издържат доста добре повишаването на доходността по облигациите“, допълва той.

На корпоративния фронт частните компании са прибавили 117 хил. нови работни места през февруари, сочат данни от доклада на компанията ADP. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха 225 хил. нови работни места в частния сектор миналия месец.

В същото време темпът на растеж на услугите се е забавил през февруари. Индексът ISM Nonmanufacturing е на ниво от 55,3 пункта за миналия месец, което е спад с 3,4 процентни пункта спрямо януари и под очакванията на Dow Jones за 58,7 пункта.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, постига ръст от 0,21% до 90,97 пункта. Еврото поевтинява с 0,22% до 1,206 долара, а паундът е надолу с 0,10% до 1,394 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,39% до 107,09 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола расте, подкрепена от очакванията, че страните производителки от ОПЕК+ може да решат да не повишават добива, когато се срещнат тази седмица, а признаците за напредък в разпространението на ваксините срещу коронавируса в САЩ дават допълнителна подкрепа.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавят 1,28 долара към стойността си до 63,98 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 1,17 долара до 60,92 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,6% до 1724 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още