IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът отхвърли повишаването на минималната заплата в пакета от мерки на Байдън

Това беше първата от очакваната дълга поредица поправки на законопроекта за смекчаване на последиците за икономиката заради COVID-19

21:20 | 05.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Американският Сенат отхвърли в петък поправка за увеличаване над два пъти на федералната минимална заплата през идните пет години в началото на вероятно дълъг дебат по законопроекта на президента Джо Байдън за облекчаване на последиците от COVID-19 за икономиката на стойност 1,9 трлн. долара, предава Ройтерс.

Гласуването по предложението на независимия сенатор Бърни Сандърс, клонящ към демократите, беше първото от очакваната дълга поредица от поправки на законопроекта, които може да продължат и през уикенда.

Сенатът далеч не успя да събере необходимите 60 гласа за промяна на решение на негови членове, че ръст на минималната заплата не може да бъде включен в законопроекта заради специални правила за ръководене на дебата.
Тези правила позволяват прокарването на законопроекта за извънредни разходи, които според администрацията на Байдън са необходими за предотвратяване на трайните икономически последици от пандемията, само с обикновено мнозинство в 100-местния Сенат вместо с необходимите 60 гласа за повечето законопроекти, за да се разчистят процедурни препятствия.

Сандърс опитваше да издейства повишение на по по думите му „обричащата на глад заплата“ от 7,25 долара на час на 15 долара за петгодишен период.

Демократите обещаха да продължат да се стремят към ръст на минималната заплата в отделен законопроект от пакета от мерки в подкрепа на икономиката заради COVID-19.

Напрежението сред членовете на двете големи партии стана явно след нощ, в която чиновниците в Сената прекараха близо 11 часа в четене на всяка дума от 628-те страници в законопроекта на демократите.

Либерални и умерени демократи постигнаха споразумение да предложат поправка, която ще намали помощите при безработица в законопроекта на 300 долара седмично спрямо предложените 400 долара, съобщи съветник на демократите в Сената.

Съветникът, пожелал да остане анонимен, заяви, че сенаторът от Демократическата партия Том Карпър ще предложи поправка, която да направи първите 10 200 долара от помощите при безработица необлагаеми. Тази постановка не беше включена в приетия законопроект от Камарата на представителите. Съветникът заяви, че поправката ще разшири данъчното правило и за загуби за бизнеса с още една година до 2026 г.

Лидерът на малцинството в Сената Мич МакКонъл нарече законопроекта „лошо насочена прибързана работа“ и допълни: „Нашата страна вече е напът да постигне силно възстановяване. Вече сме напът да отскочим от тази криза“ без свежи стимулиращи средства.

Ако Сенатът одобри законопроекта, той трябва да бъде върнат в контролираната от демократите Камара на представителите за окончателно приемане. Демократите се надяват Байдън да може да подпише законопроекта преди 14 март, когато някои от настоящите помощи изтичат.

В сряда демократите в Сената затегнаха критериите за стимулиращи чекове, така че по-малко домакинства с високи доходи да отговорят на изискванията.

Компромисът означава, че 9 млн. по-малко домакинства ще получат стимулиращите чекове спрямо последния транш от средства през 2020 г. Той също така намалява стойността на мерките в пакета с 12 млрд. долара, съобщиха демократи в Сената.

Демократите включиха също 10 млрд. долара за инфраструктура, 8,5 млрд. долара за здравни грижи и разшириха здравните субсидии за хората, които са изгубили работата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още