IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът няма да изслушва свидетели по импийчмънта на Тръмп

Демократите не успяха с енергичното си настояване да се разрешат нови показания от близки до Тръмп свидетели

09:56 | 01.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Amanda Andrade-Rhoades/Bloomberg</p>

Снимка: Amanda Andrade-Rhoades/Bloomberg

В рамките на процеса на импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп в Сената няма да бъдат призовавани свидетели. Камарата на Конгреса реши в петък вечерта (местно време) това с помощта на мнозинството от републиканците на Тръмп. Демократите не успяха с енергичното си настояване да се разрешат нови показания от близки до Тръмп свидетели, включително неговия съветник по националната сигурност Джон Болтън. Те се надяваха на допълнителна информация, която би била обременителна за президента, но не успяха да привлекат на своя страна четирима републикански сенатори, за да получат необходимото мнозинство. Процедурата по импийчмънт срещу Тръмп следва да приключи скоро - вероятно с оправдателна присъда за президента.

Камарата на представителите на САЩ обвини Тръмп в злоупотреба с власт и намеса в разследванията на Конгреса: Твърди се, че Тръмп е приканил украинския президент Володимир Зеленски да разследва съперника му демократ Джо Байдън, за да повлияе на президентските избори през 2020 г. Демократите смятат за доказано, че Тръмп е обвързал освобождаването на военна помощ за Киев и срещата със Зеленски в Белия дом с обявяването на подобно разследване. Когато това излезе наяве, Тръмп направи всичко възможно, за да блокира разследването на Камарата. Той отхвърля твърденията.

Решението по двете обвинения е в Сената, който поема ролята на съд в производството по импийчмънт. Процесът на импийчмънт там започна в средата на януари. Първоначално прокурорите на Камарата и адвокатите на защитата на Тръмп имаха няколко дни, за да представят аргументите си. След това сенаторите също имаха няколко дни, за да задават въпроси и на двете страни. Проведе се дебат за това дали трябва да се призовават свидетели и да се искат нови документи.

Демократите настоятелно искаха това от седмици, дори преди да започне импийчментът. Междувременно експлозивните нови разкрития на Болтън разбуниха духовете и накараха няколко републиканци да се замислят. А New York Times, позовавайки се на ръкопис на книга от Болтън, съобщи, че Тръмп лично му е казал през август, че иска военната помощ за Украйна да бъде задръжана, докато Киев не започне разследване на Байдън. Това противоречи на ключов момент в защитата на Тръмп. Няколко републикански сенатори бяха подали сигнал за преосмисляне на възможното одобрение на свидетели. В крайна сметка обаче това мнозинство не се случи.

Процесът вероятно ще приключи скоро и ще доведе до окончателно гласуване по обвиненията. Кога точно обаче не е ясно. Първоначално американските медии спекулираха, че производството може да приключи в събота вечер. След това беше казано, че процедурата до окончателното гласуване също може да се влезе и в следващата седмица.

Заради републиканското мнозинство в Сената е изключително малко вероятно Тръмп да бъде отстранен от длъжност. 67 сенатори ще трябва да гласуват поне за едно от двете обвинения. Най-малко 20 републиканци ще трябва да застанат на страната на демократите. Шансът това да се случи изглежда нищожен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още