IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SEC по следите на рекордна схема за търговия с вътрешна информация

Американската комисия за ценни книжа предяви обвинения за злоупотреба с предварителна информация от тестове на лекарство през 2008 г.

22:03 | 21.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SEC по следите на рекордна схема за търговия с вътрешна информация

Хедж фонд мениджър и доктор са в основата на разследване от щатската комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC - Securities and Exchange Commission), което може да разкрие най-голямата схема за търговия с вътрешна информация в историята на комисията, пише MarketWatch.

Комисията твърди, че през 2008 г. инвестиционни консултанти и хедж фондове са натрупали печалби за 276 млн. долара като са търгували преди излизането на негативни новини относно тестовете на лекарство срещу болестта на Алцхаймер, разработвано от Elan Corp. и Wyeth (сега филиал на Pfizer). Към двете фармацевтични компании не са повдигани обвинения.

В искане до Нюйоркски съд Комисията твърди, че професорът по неврология в Мичиганския университет Сидни Гилмън е подшушнал на хедж фонд, управляван от CR Intrinsic Investors, да ликвидира позициите си в  Elan и Wyeth на стойност 700 млн. долара, и да открие къси позиции срещу акциите на компаниите на стойност 960 млн.

Стратегията успява – в деня след обявяването на негативните данни акциите на Elan се сриват с 42%, а тези на Wyeth спадат с 12%, по данни на прокуратурата на САЩ, която също е повдигнала обвинения.

CR Intrinsic Investors е собственост на S.A.C. Capital – хедж фондът основан от Стивън Коен, който не е обвинен персонално, но според Wall Street Journal е споменатият в съдебната жалба „портфолио мениджър А“.

Комисията по ценни книжа съди Матю Мартома, който е бил портфолио мениджърът в CR Intrinsic Investors, както и д-р Гилмън, който е бил председател на комисията за безопасност, наблюдаваща клиничните тестове.

Прокуратурата е обявила – без да посочва Гилмън поименно – че професорът е сключил споразумение да не бъде подвеждан под отговорност срещу сътрудничество в разследването.

Според SEC Гилмън е бил платен консултант към експертна мрежа. Платените консултанти на хедж фондове бяха в центъра на предишно разследване за търговия с вътрешна информация, предприето от комисията.

„Тези, които си помислиха, че разследванията на експертните мрежи са приключили, трябва да помислят отново“, коментира бившия адвокат на Securities and Exchange Commission Томас Гормън.

През 2008 г. Мартома е получил бонус от 9,3 млн. долара, голяма част от който е бил в резултат от сделките, базирани на въпросната информация, твърди SEC. Според комисиятa Гилмън пък е получил над 100 хил. долара от експертната мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
И тук имаше търговия с информация, но няма как да е имало спекулации с ПБК, щом "само" 1500 човека са знаели няма как. А и щом Министър *** Найденов лично го каза, няма спекула!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още