IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на САЩ за покупка на коронавирусни ваксини обнадежди Wall Street

Търговията бе стимулирана и от съобщения за напредък в преговорите за продължаване на програмите за стимули в страната

23:27 | 22.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американските пазари завършиха борсовата сесия в сряда на положителна територия, стимулирани от новините за сделката на САЩ за покупка на потенциални ваксини, както и от напредъка в преговорите за продължаване на програмите за стимули, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 0,6% (165 пункта) до 27 005,84 пункта. От своя страна широкият измерител S&P 500 напредна също с 0,6% до 3276,02 пункта, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite отбеляза ръст от 0,2% до 10 706,13 пункта.

По-рано днес стана ясно, че САЩ са се съгласили да платят на Pfizer и техния германски партньор BioNTech 1,95 млрд. долара за производството на 100 млн. коронавирусни ваксини, ако те бъдат доказани като сигурни и ефективни. Здравното министерство на САЩ обяви, че може да бъдат поръчани и допълнителни 500 млн. дози в рамките на споразумението.

Акциите на Pfizer поскъпнаха с над 5%, а листнатите в Ню Йорк книжа на BioNTech – с 13,7%.

Търговията бе стимулиране през последните часове и след като източници на CNBC съобщиха, че републиканците обмислят удължаване на настоящата програма за помощи при безработица от 400 долара месечно до декември. Това обаче ще е значително по-малко от сега отпусканата сума от 600 долара седмично.

Настроенията на пазара бяха повлияни и след като Държавният департамент на САЩ нареди на Китай да закрие консулството си в Хюстън, Тексас. Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин разкритикува мярката и предупреди, че ще има ответни действия, ако тя не бъде отменена.

Банковите акции също бяха под напрежение, потискайки настроенията на по-широкия пазар. Акциите на JPMorgan Chase отписаха 0,7%, тези на Bank of America – 0,5%, а на Citigroup – 0,2%.

Инвеститорите очакват и новата порция отчети в технологичния сектор. Microsoft и Tesla ще представят своите данни след края на борсовата сесия. Подробности за отчетите четете утре на Investor.bg.

Двете компании поскъпнаха по време на търговията – първата с 1,4%, а втората с 1,5%.

Книжата на Microsoft бяха едни от най-добре представящите се по време на пандемията с ръст от 30% в периода. Данните на Tesla пък могат да я направят потенциален член на индекса S&P 500.

На стоковите пазари цената на петрола поевтинява. Международният бенчмарк Брент отписа 0,16% от стойността си до 44,25 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американския сорт WTI понижават стойността си с 0,26% до 41,81 долара за барел.

Златото на свой ред поскъпва с 1,3% до 1867,1 долара за тройунция.

При американските държавни ценни книжа доходността върху 10-годишните и 30-годишните облигации намалява до съответно 0,597% и 1,294%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница с конкурентни валути, също намалява до 94,97 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още