IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ смекчават очакванията за постигане на пробив в търговските преговори

Пекин може да поиска да изчака президентските избори в САЩ догодина, твърди Тръмп

10:30 | 27.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

САЩ понижават очакванията за пробив в рамките на търговския спор с Китай. Американският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че няма да бъде изненадан, ако правителството в Пекин възнамерява да изчака президентските избори в САЩ през ноември 2020 г. Китай можело да се надява, че ще Тръмп ще изгуби изборите и след това вместо да преговаря с него, ще има насреща „друг идиот". Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин трябва да замине за Китай в понеделник с търговския представител Робърт Лайтхайзър. В следващите два дни се планират преговори в Шанхай. Според Манучин на масата остават много въпроси.

Съветникът на Тръмп Лари Къдлоу също е песимистично настроен. Той не очаква „голяма сделка“ през следващата седмица, заяви самият Къдлоу пред CNBC. Ако преговорите минат добре, не очакваше поне никакви допълнителни мита. По думите му ставало въпрос за възобновяване на дискусията след провала на преговорите през май. САЩ настояват Китай да демонстрира своята добра воля чрез закупуване на повече американски селскостопански продукти.

Двете най-големи икономически сили взаимно се облагат със специални мита на стойност милиарди долари, което забавя световната икономика. Напоследък в спора бе постигнато временно примирие. Това важи и за конфликта с европейците относно вноса на автомобили. Къдлоу заяви, че всички американски мита ще бъдат замразени в продължение на месеци.

Тръмп заплашва ЕС, и по-специално Германия, да наложат тежки наказателни мита за вноса на европейски автомобили в САЩ, ако европейците не отговарят на призива му за по-ниски мита за американските автомобили. Той отложи вземането на окончателно решение до ноември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още