IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще получат още 100 млн. дози от ваксината на Biontech и Pfizer

По този начин държавата ще разполага с общо 200 млн. дози от тази ваксина

21:58 | 23.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ&nbsp;</em></p>

Илюстрация: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ 

Германската фармацевтична компания Biontech и американският ѝ партньор Pfizer ще доставят на САЩ още 100 млн. дози от своята ваксина срещу коронавируса. Препаратът ще се произвежда в заводи в САЩ, обявиха двете компании в сряда. Така общият брой на ваксините за САЩ се повишава до 200 млн.

Твърди се, че най-малко 70 милиона от допълнителните дози ваксини ще бъдат доставени до 30 юни 2021 година. Останалите 30 милиона трябва да последват най-късно до 31 юли. Американското правителство ще плати 1,95 млрд. долара за допълнителната бройка, а също така ще има възможност да закупи до 400 млн. допълнителни дози от обединението Biontech / Pfizer, се казва в съобщението.

„Тази нова правителствена поръчка може да даде на американците още повече увереност, че ще имаме достатъчно ваксино, за да ваксинираме всеки американец, който желае, до юни 2021 г.", заяви министърът на здравеопазването на САЩ Алекс Азар в сряда.

Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла заяви: „С тези 100 милиона допълнителни дози САЩ ще могат да защитят повече хора и да се надяваме - да прекратят тази опустошителна пандемия по-бързо“.

Ваксината от Pfizer и Biontech се използва в САЩ въз основа на спешно одобрение от миналия понеделник. Ваксината от американската компания Moderna се прилага (засега само) в САЩ от тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още